Vesti iz zemlje

10.10.2023. 09:30

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Posebna pravila za EXPO 2027 i Nacionalni stadion

Printskrin/idejno rešenje, Fenwick iribarren architects

Sadržaji potrebni za izložbu „EXPO Beograd 2027“, ali i sam Nacionalni fudbalski stadion gradiće se po posebnim pravilima, odnosno biće regulisani posebnim zakonom. Po kojim tačno procedurama će biti birani izvođači radova, još uvek nije poznato. 

Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona  o „posebnim postupcima“ radi realizacije Međunarodne specijalizovane izložbe EXPO 2027.

Zakon, koji je po svojoj prirodi „lex specialis“,  će se odnositi i na izgradnju Nacionalnog fudbalskog stadiona, na stambene objekte za smeštaj učesnika i posetilaca manifestacije EXPO 2027, na potrebnu infrastrukturu, ali i organizovanje pratećih manifestacija, te obnovu fasada u određenim urbanističkim zonama i celinama.

Usvajanje ovog „lex specialisa“ bi, između ostaolog, značilo da će svi državni organi i organi jedinice lokalne samouprave, privredna društva, kao i drugi organi i institucije koji vrše javna ovlašćenja biti dužni da „bez odlaganja izdaju“ akte iz svoje nadležnosti.

Takođe, ako se ovaj zakon usvoji biće osnovano privredno društvo koje će koordinirati sve aktivnosti u realizaciji projekta EXPO 2027, kao i pojedinačna društva posebne namene koja će biti zadužena za izgradnju stambenih objekata.

Ta privredna društva, kako se predlaže, neće primenjivati odredbe zakona kojim se uređuju javne nabavke, već će pravila postupaka nabavki i obavezu obezbeđivanja transparentnosti postupka bliže urediti posebnim aktom. 

„Biće nekakva procedura, ali se ne zna baš ništa o tome kakva. Možda će biti objavljeni pozivi, a možda će samo prikupljati ponude po pozivu, možda će dokumentacija biti dostupna, možda će se samo otkupljivati“, rekao je za Novu ekonomiju programski direktor Transparetnost Srbija Nemanja Nenadić.

Poseban zakon za EXPO 2027 stavlja van snage Zakon o javnim nabavkama, ali i pojedine odredbe drugih propisa (o eksproprijaciji, planiranju i izgradnji), saoštila je ranije Transparentnost Srbija navodeći da je taj „recept“ već oproban u nekoliko drugih slučajeva od kojih su najpoznatiji „Beograd na vodi“, „Moravski koridor“ i (nerealizovani) „Južni tok“.

„Usled isključenja primene Zakona o javnim nabavkama, u slučaju da za izbor izvođača radova budu postavljeni diskriminatorni uslovi, to neće biti moguće osporiti pred bilo kojim državnim organom“, navela je Transparentnost.

Na pitanje da li je bilo potrebe i da Nacionalni fudbalski stadion bude u obuhvatu ovog (predloga) zakona, Nenadić navodi da je izgradnja stadiona bila najavljena pre izložbe, te da nema razloga da se pomisli da su ti poslovi nužno povezani.

Srbija je ove godine ukinula Zakon o posebnim postupcima radi realizacije projekata izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja za Srbiju (puteva, železnica, aerodorma, metroa) koji je omogućavao izuzimanje projekata od „posebnog značaja“ od primene pravila javnih nabavki.

Prethodno je, Evropska unija u nekoliko navrata upozoravala da veliki broj izuzetaka od primene Zakona o javnim nabavkama predstavlja ozbiljan rizik od korupcije u javnim nabavkama.

„Ukidanje tog zakona je imalo simboličan značaj, kao naznaka da bi Srbija ipak mogla da napusti praksu urušavanja sistema javnih nabavki i da se ozbiljnije shvataju zahtevi EU. On je primenjen samo na tri projekta, a glavni model državne izgradnje ostali su direktni dogovori, uz pozivanje na međudrzavne sporazume“, rekao je Nenadić.

Linijsku infrastrukturu do stadiona gradi „PowerChina“

Srbija je sredinom septembra  u skupštinsku proceduru uputila predlog zakona po kojem planira da se zaduži kod banaka Poštanska štedionica i Unikredit za izgradnju linijske infrastrukture do Nacionalnog fudbalskog stadiona sa pratećim sadržajima u Surčinu. 

Kod obe ove banke Srbija će moći da povuče sredstva od po 11,2 milijarde dinara, a ukupno 24 milijarde dinara (oko 190 miliona evra).

Linijsku infrastrukturu gradiće kompanija „Power Construction Corporation of China“, vidi se iz predloga zakona koji je i dalje u skupštinskoj proceduri

„Uzimajući u obzir dosadašnju uspešnu saradnju sa kompanijom ‘Power Construction Corporation of China’, Vlada Srbije je (preko Ministarstva finansija) potpisala Sporazum o saradnji u vezi sa realizacijom i finansiranjem pripremnih projektantskih radova za projekat izgradnje linijske infrastrukture za potrebe razvoja nove oblasti u okviru izgradnje Nacionalnog fudbalskog stadiona sa pratećim sadržajima na teritoriji opštine Surčin“, piše u obrazloženju tog predloga zakona.

Za EXPO 2027 u predlogu budžeta za 2024. je namenjeno 22,6 milijarde dinara u okviru Ministarstva finansija. Pored tog iznosa, u okviru istog ministarstva (finansija) je projektovano još 640 miliona dinara kao „podrška realizaciji EXPO Begrad 2027“.

Takođe, za podršku realizaciji „EXPO Beograd 2027“ Ministarsvu rudarstva i  energetike 2024. godini je namennjeno 753.000.000 dinara, a Ministarstvu privrede 1.000.000.000 dinara.

U ovoj 2023. godini je za taj projekat predviđeno, preko Ministarstva finansija, planirano izdvajanje od 3,9 milijardi dinara. 

Sa druge strane, za izgradnju Nacionalnog stadiona u 2024. godini je projektovano izdvajanje od 13 milijardi dinara, dok je u ovoj godini za taj projekat planirano izdvajanje od 12,3 milijarde dinara. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.