Srbija

18.01.2019. 13:44

Radio Slobodna Evropa

Autor: Aleksandar Vučić

Poseta Vladimira Putina Srbiji je dokaz da Rusija ne odustaje od Zapadnog Balkana

Srbija

18.01.2019. 13:44

Ruski predsednik Vladimir Putin, koji je ove sedmice optužio Sjedinjene Države i Zapad za destabilizaciju Balkana kroz širenje NATO-a, iskoristio je posetu Srbiji kako bi zbog napetosti u transatlantskim odnosima i nedosledne politike Evropske unije prema Zapadnom Balkanu osnažio uticaj Rusije u regionu, kaže Džudi Dempsi (Judy Dempsey) iz centra Carnegie Europe u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, dan nakon Putinove jednodneven posete Beogradu.
„Prvo, Rusija je uvek želela da oslabi zapadnu, NATO alijansu, uvek je želela da oslabi transatlantsku vezu i Putin je otišao u Srbiju radi toga. Drugo, nikada ne znate kako predsednik Aleksandar Vučić razmišlja. Za `Fajnenšl tajms` je pre nekoliko dana govorio o pro-evropskom kursu i tako dalje, a onda postavi crveni tepih za predsednika Putina. To znači da Srbija igra dvostruku igru. Treća stvar je, naravno, Putin je bio u Beogradu sa šefom Gazproma Aleksandrom Milerom zato što oni vide rastući uticaj Kine. Na neki način, Zapadni Balkan postaje igralište za Kinu i Rusiju sa jedne strane, a Evropska unija pokušava da drži pod kontrolom ono što se dešava u BiH i, sa zakašnjenjem, u Makedoniji, a drže na oku Crnu Goru, koju je upravo dobila veliki kredit od Kine, iako je u NATO-u. Region je vrlo otvoren velikom broju uticaja“, kaže Dempsi.
U svetlu ruske rešenosti da ne odustane od uticaja u Crnoj Gori, koja je u NATO-u, kao i Makedoniji koja ide ka članstvu, Dempsi sugeriše promenu odnosa Evropske unije. Pogotovu, dodaje ona, u pogledu situacije u Bosni i Hercegovini:
„EU je bila potpuno neusklađena baveći se disfunkcionalnošću BiH, kao da nije imala dovoljno vremena da se pozabavi ovim. Slabost EU u BiH je u tome da stoji uz elite umesto da se obrati širem civilnom društvu, široj grupi aktivista. Na neki način, EU je bila vrlo nemaštovita i intelektualno, kako bih to diplomatski rekla, prilično lenja u BiH. Najzanimljivija stvar je da EU želi biti globalni igrač, ali kako može biti globalni igrač ako ne može da sredi ni svoje stražnje dvorište.“
Takvo stanje stvari, zaključuje Dempsi, otvara prostor za delovanje Moskve, čak i bez prevelikog napora:

„Rusija ne mora mnogo da čini. Poseta ovde, poseta tamo, malo novca ovde, malo novca tamo. To nije pitanje agresije, to je pitanje kako će EU reagovati“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.