Radovi na Kalemegdanu FOTO: Milena Todorović

Poslanici dela opozicije podneli inicijativu Ustavnom sudu zbog gradnje Gondole

Radovi na Kalemegdanu FOTO: Milena Todorović
Poslanici dela opozicije podneli su incijativu Ustavnom sudu kojom traže ocenu ustavnosti plana detaljne regulacije za izgradnju gondole u Beogradu.

Poslanica Kluba samostalnh poslanika Sonja Pavlović rekla je da je inicijativu potpisalo 25 poslanika, nakon što su detaljno analizirali dostupnu dokumentaciju. Pavlović je novinarima u Skupštini Srbije rekla da je plan detaljne regulacije nezakonit, jer nije u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, Zakonom o planskom sistemu Srbije i planom višeg reda - planom generalne regulacije. 


"Mi očekujemo da Ustavni sud promptno reaguje", kazala je Pavlović i dodala da "ne može da ostane tako neprimećeno, jer je kršenje zakona evidento, tu nema spora". 

Prema njenim rečima, planom generalne regulacije zabranjena je izgradnja gondole, a Zavod za zaštitu spomenika kulture je uradio "nešto nedopustivo" kada je planom detaljne regulacije dozvolio izgradnju. 

"Nevoravanta je činjenica da Zavod to ingoriše i ponaša se kao podobna ustanova u službi sistema", ocenila je ona.

Pavlović je kazala da se projektom predviđa da se stanica Kalemegdan nalazi na arheološkom lokalitetu i da zbog te činjenice ministar kultutre i informisanja Vladan Vukosavljević ima moć da zaustavi taj projekat. Dodala je da je predviđeno da se stanica Ušće napravi u parku gde će se naći restoran i prodavnica sportske opreme. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara