Srbija

19.05.2023. 14:20

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Poslovanje privrede stabilno, ali troškovi i dalje rastu

Usporen rast privrede, više od polovine ukupno anketiranih (56 odsto) smatra da u Srbiji nema dovoljno adekvatnih kadrova

Foto: Nova ekonomija

Srbija

19.05.2023. 14:20

Privrednici u Srbiji ostvarili su u prvom kvartalu stabilne poslovne rezultate, ali je stopa rasta aktivnosti pala u odnosu na isti period 2022. godine. Najveći izazovi za kompanije i dalje je snabdevanje energentima i poremećaji na tržištu sirovina i repromaterijala, pokazala je najnovija anketa Privredne komore Srbije (PKS).

Anketa „Poslovna aktivnost privrednih subjekata u Srbiji“, koja je urađena na uzorku od gotovo 1.800 kompanija, pokazuje da više od polovine ispitanika (53 odsto) očekuje poboljšanje performansi u drugom kvartalu ove godine, 36 odsto očekuje isti nivo prometa, dok 11 procenata ispitanika prognozira smanjenje prometa.

Gotovo četvrtina ispitanika (23 odsto) ostvarila je rast prometa u odnosu na prethodni kvartal, dok je više od trećine anketiranih održalo isti promet (35 odsto). Smanjenje prometa u odnosu na četvrti kvartal 2022. godine zabeležilo je čak 41 odsto anketiranih.

Najveći optimizam pokazuju anketirani iz sektora turizma, 77 odsto njih očekuje veći promet u drugom kvartalu 2023. godine.

Značajnijem rastu prometa u istom periodu nadaju se i u sektorima građevinarstva, metalske i drvne industrije, navodi se u saopštenju PKS.

SRBIJA NA PODSTICAJE PROŠLE GODINE IZDVOJILA SKORO DVE MILIJARDE EVRA

Sa druge strane, zabrinjava podatak da troškovi inputa nastavljaju da rastu i u odnosu na prethodni kvartal povećani su kod 63 odsto ispitanika.

Pored toga, 37 odsto anketiranih povećalo je cene gotovih proizvoda odnosno usluga, dok je 56 odsto anketiranih cene zadržalo nepromenjene u odnosu na prethodni kvartal.

Privrednici pokazuju značajni optimizam za drugi kvartal 2023. godine u pogledu kretanja izvoza (44 odsto očekuje rast međukvartalnog izvoza, dok 47 odsto očekuje isti nivo izvoza).

U prvom kvartalu 2023. godine zaposlenost je bila stabilna imajući u vidu da 85 odsto anketiranih nije smanjilo broj zaposlenih, kao i da 95 odsto ispitanika ne očekuje smanjenje broja zaposlenih u narednom kvartalu.

Međutim, zabrinjavajuće je da više od polovine ukupno anketiranih (56 odsto) smatra da u Srbiji nema dovoljno adekvatnih kadrova, navodi se u saopštenju PKS.

Kompanije koje su učestvovale u aprilskoj anketi PKS zapošljavaju gotovo 245.000 radnika, prema finansijskim izveštajima u 2021. godini ostvarile su 24,3 milijarde evra poslovnog prihoda, a prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prvom kvartalu ove godine su dostigle robni izvoz u vrednosti od 2,2 milijarde evra, što je za četiri odsto više u odnosu na isti period 2022. godine, navodi se u saopštenju PKS.

APR-u stiglo preko 247.000 godišnjih finansijskih izveštaja

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.