Ocena 79 odsto članova AmCham-a:

Poslovna klima u Srbiji stabilna trojka

Poslovnu klimu u Srbiji 79 odsto članova Američke privredne komore ocenilo je stabilnom trojkom (na skali od jedan pet), pokazalo je istraživanja AmCham.

Srbija je kao investiciona destinacija generalno bolje ocenjena od Crne Gore, Makedonije, BiH, a gore u odnosu na susedne države koje su članice EU, navodi se u izveštaju koj je predstavljeno na godišnjoj konferenciji Šesto prolazno vreme - otključavanje reformi?. 

AmCham kompanije primetno su optimističnije kada je reč o prognozama sopstvenog rasta - 73 odsto kompanija očekuje rast poslovanja, dok 58 odsto planira nova zapošljavanja u 2019. godini. 

U fokusu članova Am cham su institucionalne reforme, unapređenje vladavine prava, kapaciteta državne uprave u primeni propisa, efikasnost pravosuđa, kao i aktivnog javno-privatnog dijaloga u zakonodavnom procesu. 

Kao najveći izazov za poslovanje ocenjena je predvidivost promene primene propisa - čak 51 odsto, dok mala, srednja i mikro preduzeća najviše strepe od nepredvidivosti i visokih iznosa fiskalnih i parafiskalnih nameta i teškoća pribavljanja dodatnih izvora finansiranja. 

Na panelima godišnje konferencije učestvuju ministari u Vladi Srbije: za prosvetu Mladen Šarčević, životnu sredinu Goran Trivan, građevine Zorana Mihajlović, pravdu Nela Kuburović, državnu upravu Branko Ružić, zdravstvo Zlatibor Lončar, kao i državna sekretarka u Ministarstvu finansija Jelene Tanasković.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara