Vesti iz zemlje

10.10.2022. 20:32

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Poštari ne odustaju od svojih zahteva

Nova ekonomija

Nezadovoljni uslovima rada, „poštari“ su i pošle nedelje došli pred centralu preduzeća u Takovskoj. 

Deo radniika „Pošte Srbije“, na čelu sa predstavnicima nekoliko sindikata, već su u nekoliko navrata ove godine protestovali tražeći veće plate. 

Pored povećanja zarada, radnici Pošte su na prošlonedeljnom protestu zahtevali hitnu isplatu novčane pomoći za septembar, oktobar i novembar – 30.000 dinara po zaposlenom, preneo je N1.

Pojedinci su, u slučaju neispunjenja traženih zahteva, najavili i radikalizaciju – štrajk glađu.

Poslednja isplaćena neto zarada zaposlenih u JP „Pošta Srbije“ za 2021. godinu iznosila je prosečno 53.817 dinara i tada je bila niža u odnosu prosečnu zaradu na republičkom nivou (65.218 dinara) za 17,5 odsto, vidi se u Programu poslovanja Pošte za 2022. godinu.

I u tom dokumentu „Pošte“ piše da je „činjenica da su prosečne zarade zaposlenih u ovom javnom preduzeću od 2015. godine konstantno beležile zaostajanje za prosečnom zaradom u Srbiji, na koji način su zaposleni demotivisani, urušen im je standard i dovedeni u znatno neravnopravniji položaj u odnosu na zaposlene u ostalim javnim preduzećima“. 

JP „Pošta Srbije“ je javno preduzeće koje posluje po tržišnom principima i izuzeto je od primene Zakona o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru. Pošta navodi da nije korisnik subvencija iz budžeta i da se finansira isključivo iz sopstvenih prihoda.

Masa sredstava za zarade u ovom preduzeću nije povećavana od 2015. godine i od tada je iznosila 11,4 milijardi dinara, navodi se u programu poslovanja.

Izuzetak je bila 2020. godina kada je, sindikalnim protestima iznuđeno povećanje mase zarada, za 1,5 milijardi dinara –  tako da iznosi 12,9 milijardi dinara.

Krajem prošle godine Pošta najavljuje da će za 2022. godinu masu zarada povećati za deset odsto i da će ona iznosti 14,2 milijarde dinara.

„Mesečna dinamika raspodele ukupne novčane mase planirana je tako da u 2022. godini obezbedi rast zarada za grupe pre svega tehnoloških poslova“, piše u Programu.

Međutim, predstavnici sindikata ranije su za Novu ekonomiju rekli da je Pošta saopštila da su plate povećane, ali da je to veoma konfuzno urađeno jer nigde nije precizirano koliko je za koje radno mesto procentualno povećana zarada.

„Došli smo u situaciju da kolege zovu iz različitih organizacionih celina gde se žale na nejednakost u povećanju, neko je dobio 1000, 2000, neko 5000 dinara“, rekao je početkom godine  za Novu ekonomiju redsednik Sindikata radnika pošte „Sloga“ Stefan Mitrović 

U međuvremenu, Pošta je ove godine odlučilla da obnovi vozni park, pa je sprovela postupke javnih nabavki mopeda, elektromopeda, bicikala, teretnih vozila, ali i dostavnih kolica i elektro kolica.

Za nova prevozna sredstva preduzeće je namenilo više od milijardu dinara, prema tenderima koje je Nova ekonomija videla na Portalu javnih nabavki.

Najviše je novca dato za 41 teretno vozilo,  gde je Pošta sklopila ugovor vredan 626 miliona dinara sa firmama FPM Agromehanika iz Boljevca i proizvodno trgovinskim preduzećem Braća Crnomarković iz Starih Banovaca.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.