Vesti iz zemlje

23.05.2024. 09:55

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Postupak KentKarta protiv Srbije „suspendovan“ do 30. juna

Foto: Pixabay

Postupak koji je turska kompanija KentKart pokrenula protiv Republike Srbije je suspendovan do 30. juna, u skladu sa sporazumom strana, piše u bazi podataka Međunarodnog centra za rešavanje investicionih sporova (ICISD) u delu koji se odnosi na „najnoviji razvoj (postupka)“.

Na sajtu nema dodatnog pojašnjenja šta ovo konkrento znači u praksi. Pravnici za međunarodne sporove sa kojima se Nova ekonomija konsultovala navode da bi ovo moglo da znači ili da dve strane pokušavaju još jednom, pre pokretanja arbitraže, sporazumno da reše spor, ili da se čekaju rezultati nekog drugog postupka koji može uticati na tok arbitraže.

Suspenzija je, kako se vidi, registrovana 30. aprila.

Na pitanja Nove ekonomije u vezi sa najnovijim razvojem postupka iz Državnog pravobranilaštva nisu mogli da odgovore jer je, kako su naveli, ovaj predmet odlukom od 23. marta 2023. godine, označen stepenom tajnosti „POVERLJIVO“.

Na ista pitanja poslata Ministarstvu pravde do objavljivanja ovog teksta Nova ekonomija nije dobila odgovore.

Prema pravilima arbitraže strane se mogu dogovoriti da obustave postupak u bilo kom trenutku i mogu se dogovoriti da produže suspenziju po potrebi.

One o tome treba da obaveste Međunarodni sud ili generalnog sekretara (ako Međunarodni sud još nije konstituisan ili ako postoji upražnjeno mesto u Međunarodnom sudu) o periodu suspenzije i svim dogovorenim uslovima, uključujući sve neophodne promene procesnog kalendara nakon što se proces nastavi.

Turska kompanija KentKart podnela je 1. aprila zahtev za pokretanje arbitražnog postupka protiv Republike Srbije. Predmet ovog investicionog spora su „usluge naplate prevoza“.

Zahtev za pokretanje arbitraže protiv Srbije pokrenule su kompanije: Kent Kart Anadolu Elektronik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Kent Kart Ege Elektronik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi i Kentkart Global Elektronik Anonim Şirketi.

Srbiju će u ovom slučaju predstavljati Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo privrede i Državno pravobranilaštvo.

Grad Beograd je prošle godine jednostrano raskinuo ugovor sa kompanijom Kentkart Southeast Europe koja se bavila naplatom karata u beogradskom prevozu.

Grad je raskinuo ugovor sa Kentkartom koji je 2021. godine zaključen na 13 godina, osnovao novo javno preduzeće „Naplata prevozne usluge“ i preuzeo posao naplate karata u svoje ruke.

Zbog raskida ugovora, turski Kentkart Global uputio je 20. marta prošle godine republičkim organima Srbije obaveštenje o nameri pokretanja postupka protiv Srbije u kojem je ukazala na „grubo kršenje standarda zaštite“ od strane gradnonačelnika Beograda Aleksandra Šapića.

Navodno prekršeni standardi tiču se Sporazuma o zaštiti stranih investicija, o čemu je tada Nova ekonomija pisala.

Naime, Srbija i Turska imaju potpisani bilateralni sporazum o zaštiti stranih investcija, na osnovu koga je predviđeno da ukoliko dođe do kršenja ugovora strani investitor o tome treba da obavesti nadležne organe.

U okviru perioda od šest meseci, putem pregovora i konsultacija, strane spor treba da pokušaju da reše spor mirnim putem (pre pokretanja međunarodne arbitraže). Do pomirenja očigledno nije došlo, jer je, kako se može videti, turska kompanija podnela zahtev za pokretanje međunarodne arbitraže.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.