Vesti iz zemlje

06.02.2017. 09:41

Autor: Nova Ekonomija

Potrošači treba da vode računa o deklaraciji i ne treba da kupuju hranu bilo gde

Od 1. januara 2016. inspekcija je sa tržišta povukla skoro 1.000 tona hrane i pića. Od toga je 86,7 tona prehrambenih proizvoda biljnog porekla i 54 tone pića. 

Nenad Vujović iz Ministarstva poljoprivrede za RTS kaže da su to rezultati rada inspektora prethodnih godinu dana i da je više od 50 odsto namirnica zabranjeno.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Nenad Vujović je rekao da potrošači treba da prepoznaju svoju ulogu u lancu bezbednosti kada se govori o kupovini hrane, da ne kupuju hranu na svakom mestu i da vode računa o deklaraciji.

„Poljoprivredna inspekcija ima sedam inspektora, svi inspektori imaju određeni posao. Imamo novi pristup, racionalno koristimo resurse i procenjujemo rizike“, kaže Vujović.

Ističe da poljoprivredna inspekcija radi godinu dana na osnovu planova analiza i da može da se govori o dobrim rezultatima. Postoje proizvođači koji dobro rade, koji vode računa i koji ne treba da se kontrolišu.

„Uglavnom je potvrđeno da smo bili u pravu. Prošle godine smo pronašli nepravilnosti tokom svake četvrte kontrole. Imamo planove i radimo ciljano“, objašnjava Vujović.

Govoreći o kvalitetu hleba, Vujović je rekao da je ovih dana pokrenuta široka akcija i da se proverava kako se hleb proizvodi. Navodi da se kontrolišu proizvodi i u takozvanim prodavnicama zdrave hrane.

„Nova hrana je pojam svih novih namirnica koje se pojave na tržištu. Postoji posebna grupa proizvoda gde potrošači u socijalizovanim prodavnicama traže ono što im treba, a kao i svaka druga hrana, i ona je pod kontrolom“, rekao je Vujović.

Kaže da je veliki procenat nepravilnosti na deklaracijama proizvoda.

„To je jednim delom problem i sa novim propisima, potrebno je da se usaglase proizvođači“, istakao je Vujović.

U Srbiji postoji oko 200 različitih brendova kafe. Istraživanje koje je radio Centar potrošača Srbije pokazalo je da su u čak 65 odsto od 40 uzetih uzoraka kafe pronađeni surogati. Vujović kaže da u kafi ima surogata, ali manje nego što se navodi u istraživanju.

„Pijemo dobru kafu. Svake godine je predmet kontrole kafa. Preko 85 odsto kafe dolazi iz velikih pogona koji su pod kontrolom. Imamo problema kod malih prodavnica na pijacama, ali to rešavamo. Ne kažnjavamo mi direktno, sudovi određuju kazne. Kazne su od 300.000 do tri miliona za privredni prestup“, objasnio je Vujović.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.