Srbija

03.12.2018. 12:46

Insajder

Autor: Zorana Mihajlović

Poverenik podneo prijavu protiv NN lica zbog neovlaščenog otkrivanja podataka o penzionerima SNS-u

Srbija

03.12.2018. 12:46

Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić podneo je krivičnu prijavu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu protiv NN službenog lica u Fondu PIO zbog toga što je, kako se navodi u saopštenju, neovlašćeno saopštilo Srpskoj naprednoj stranci podatke o ličnosti penzionera. Penzionerima u Srbiji su polovinom novembra stigla pisma zahvalnosti u ime predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, prenosi Insajder.
Nakon što su se građani obratili Povereniku s informacijama da oni nisu ustupili adrese Srpskoj naprednoj stranci, Šabić je pokrenuo postupak nadzora.
U današnjem saopštenju poverenika Šabića se navodi da nadležni u Fondu PIO nisu odgovorili na njegova pitanja da li je Fond učinio dostupnim Srpskoj naprednoj stranci, predsedniku Republike Srbije ili trećem licu podatke o imenima, prezimenima i adresama korisnika penzija.
„Nije to učinio ni nakon urgencije, sve do dana podnošenja ove krivične prijave, zbog čega će protiv odgovornih lica u Fondu Poverenik podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka“, piše u saopštenju.
Poverenik navodi i da je Generalni sekretarijat predsednika odgovorio Povereniku da uopšte nije obrađivao, odnosno pribavljao podatke o penzionerima.
„Srpska napredna stranka je odgovorila Povereniku da su podaci dobijeni iz baze članstva Srpske napredne stranke, kao i kroz akcije i štandove koje su sprovodili poslednjih deset godina“, navedeno je u saopštenju.
Kako piše u poverenikovom saopštenju, Generalni sekretarijat predsednika tvrdi i da su podaci penzionera pribavljani u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, kao i da su penzioneri od kojih su uzeti podaci dali pristanak za obradu ličnih podataka SNS-u kao rukovaocu prikupljenih podataka.
Poverenik navodi i da je utvrdio da je Srpska napredna stranka obavestila JP „Pošte Srbije“ o planiranoj otpremi oko milion i sedamsto hiljada pošiljaka adresovane direktne pošte.
„Budući da navedeni broj potpuno korespondira sa ukupnim stvarnim brojem korisnika penzija u Republici Srbiji, a da se lični podaci tolikog broja lica ne mogu pribaviti na način opisan u izjašnjenju Srpske napredne stranke, Poverenik je podneo krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu“, saopštio je Poverenik.
Polovinom novembra na adrese penzionera počela su da stižu pisma zahvalnosti u ime predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića. Međutim, pošiljalac nije PIO Fond, koji ima evidenciju o svim penzionerima u Srbiji, već Srpska napredna stranka, koja, ako se Zakon o zaštiti podataka o ličnosti poštuje, ne bi smela da raspolaže informacijama ko je sve penzioner i gde živi.
Na pitanje Insajdera odakle stranci podaci, u Fondu PIO su ranije tvrdili da ih oni nisu dali.
Poverenik Šabić je ranije naveo i da su pojedini građani koji su se obratili Povereniku su rekli da su pisma adresirana na njihovu maloletnu decu, kao korisnike porodične penzije.
Nakon što su pisma počela da stižu penzionerima pitali smo i Srpsku naprednu stranku odakle im podaci. Odgovor, međutim, nismo dobili. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.