Vesti iz zemlje

07.08.2023. 13:40

Autor: Katarina Baletić

Poverioci Politike sutra glasaju o planu reorganizacije, odnosno privatizaciji

AD Politika Foto: Paola Felix Meza

Poverioci AD Politike bi sutra, 8. avgusta, u beogradskom Privrednom sudu trebalo da glasaju o usvajanju Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR) ovog stečajnog dužnika. Ročište je zakazano za 11 časova, u sudnici broj 100 (prvi sprat), a usvajanje UPPR-a bi bilo „uvod u potpunu privatizaciju dnevnog lista Politika“, rekli su ranije sagovornici Nove ekonomije.

Poverioci mogu da glasaju o planu neposredno na ročištu ili pisanim putem, glasačkim listićem koji se podnosi sudu pre održavanja ročišta.

Uvid u plan je moguć od 9 do 12 časova, u stečajnoj pisarnici Privrednog suda u Beogradu (Masarikova 2).

Poverioci će se izjašnjavati o prečišćenoj verziji UPPR-a koja je sudu dostavljena u martu 2023. godine, a poslednja objavljena verzija dokumenta na sajtu Agencije za privredne registre je iz januara tekuće godine.

Podsetimo, UPPR AD Politike donet je u januaru 2021. godine, ali je javno objavljen tek u julu.

U planu reogranizacije AD Politike je, između ostalog, da izađe iz vlasništva preduzeća „Poltika novine i magazini“, koje izdaje najstariji dnevni list na Balkanu.

U prvoj klasi poverilaca bivši zaposleni

Pravo glasa imaju svi poverioci srazmerno visini njihovih potraživanja, a glasanje će biti organizovano u okviru planom predviđenih klasa poverilaca.

U prvu klasu poverilaca spadaju poveriocu po osnovu neisplaćenih neto zarada zaposlenih i bivših zaposlenih, u iznosu minimalnih zarada za poslednjih godinu dana pre dana preseka sa kamatom.

U klasu Ia poverilaca su poverioci sa potraživanjem prvog isplatnog reda, po osnovu neplaćenih doprinosa za penzijsko i invalidsko osigurnaje.

Drugu klasu poverilaca čine oni sa potraživanjima po osnovu svih javnih prihoda, treću klasu poverioci trećeg ispaltnog reda, a četvrtu poverioci koji imaju registrovana založna prava na imovini preduzeća.

Petu klasu poverioci trećeg isplatnog reda čija potraživanja se namiruju u skladu sa uslovima iz prvobitno zaključenih ugovora koji predviđaju kompenzaciono namirenje.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Tema:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.