Vesti iz zemlje

17.10.2019. 21:38

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Površine pod malinom povećane 70 odsto za poslednjih pet godina

Uprkos redovnim štrajkovima malinara i žalbi na račun hladnjačara i otkupnih cena ovog voća, od 2013. do 2018. godine površine pod malinom u Srbiji su povećane sa 13. 118 ha na 22. 654 ha, što je povećanje od 72 odsto. 

Ukupna proizvodnja maline je znatno povećana – sa 74 682 t u 2013. na 127.010 tona maline, a prosečan prinos prošle godine iznosio je 5,61t/ha, pokazuje Anketa o strukturi poljipoprivrednih gazdinstava 2018. – Voćarstvo, koju je objavio Republički zavod za statistiku.

Malina se u Republici Srbiji gaji na oko 12,38% od ukupnih površina voćnjaka. 

U celom posmatranom periodu od nekoliko godina, prosečan prinos maline je preko 5 t/ha. 

Od ukupnih površina pod malinom ubedljivo najveći deo je u Regionu Šumadije i Zapadne Srbije, preko 80%, u Regionu Južne i Istočne Srbije oko 10%, u Regionu Vojvodine oko 5% i oko 3% u Beogradskom regionu. 

Proizvodnja maline je značajno veća i u svim regionima u periodu 2013–2018. godine. Od ukupne proizvedene količine maline ubedljivo najveći deo, oko 83%, proizveden je u Regionu Šumadije i Zapadne Srbije, u Regionu Južne i Istočne Srbije on iznosi oko 7%, u Regionu Vojvodine oko 5%, a u Beogradskom regionu oko 4%. 

Postoje izvesne razlike godišnjih prinosa maline po hektaru po posmatranim regionima i po godinama. Prinos po hektaru veći od prosečnog ostvaren je u Regionu Vojvodine i u Beogradskom regionu, a ovi regioni imaju malo učešće u površini pod malinom. 

Dominantni region u proizvodnji maline, Region Šumadije i Zapadne Srbije, ostvaruje prinos na nivou prosečnog (mada ima dominantan uticaj na prosek), a Region Južne i Istočne Srbije ostvaruje prinos manji od prosečnog, navodi se u analizi.

U 2018. godini izvezeno je 107,134 tone maline, u vrednosti izvoza od oko 194 miliona evra,  odnosno za oko 10% manje u odnosu na vrednost izvoza prethodne godine. 

Malina se pretežno izvozi u smrznutom stanju (oko 96%), pri čemu se najveće količine izvoze u zemlje Evropske unije u iznosu od 91,624 tone i to u vrednosti izvoza od 163 miliona evra (Nemačku, Francusku, Belgiju, Holandiju, Austriju, Holandiju, Švedsku, Poljsku, Sloveniju, Italiju ), SAD i druge. Nemačka i Francuska su najveći kupci srpskih malina. Izvoz u ove dve zemlje čini polovinu ukupnog izvoza maline u iznosu od 52,984 tone i u vrednosti od 92 miliona evra.    

malinaizvozVrednosno učešće maline u ukupnom izvozu voća – U odnosu na ukupan izvoz voća u 2018. godini, koji je iznosio 492,9 miliona evra, malina je učestvovala sa 39,4 % u ukupnoj vrednosti izvoza svog voća.

Robna proizvodnja maline u Srbiji počinje oko 1920. godine, kada se kao malinarska područja određuju oblast Valjeva i Čačka. Na području Valjeva plod maline se prvo koristio za slatko, sirup i pulpu. 

PROČITAJTE JOŠ: USTALI IT-EVCI: NUDE BESPLATNO DA POMOGNU SRPSKOM SELJAKU

maline

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.