Vesti iz zemlje

22.02.2024. 16:58

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Požarevac prvi u regionu: Bambi predstavio jedinstven centar za inovacije

Foto: Bambi

Kompanija Bambi predstavila je danas svoj Centar za istraživanje i razvoj u okviru fabrike u Požarevcu, koji je nastao sa idejom da okupi vrhunske tehnologe i ukrsti njihova znanja u potrazi za inovativnim recepturama koje će zadovoljiti potrebe potrošača.

Ovaj Centar prostire se na 1,400 kvadrata funkcionalnog prostora i u njegovu izgradnju uloženo je 2,5 miliona evra, a sa radom je počeo početkom 2023. godine. Ono po čemu je jedinstven jeste mini proizvodna linija koja omogućava veću fleksibilnost u razvoju novih proizvoda. 

Kako ističe generalni direktor Bambija, Dragan Stajković, inovacije predstavljaju ključan element razvojne strategije kompanije, kao i odgovor na dinamično okruženje u kom posluje. 

„Danas ne možete biti lider na tržištu ukoliko istovremeno niste i lider u inoviranju. Upravo zato smo i otvorili R&D centar uz pomoć kog smo samo u poslednjem kvartalu prošle godine izašli sa čak četiri inovacije – Wellness potpuno preliven čokoladom, Zimska Plazma u dva ukusa, redizajn Plazma Kocke, i već mnogima za ovako kratko vreme omiljena Plazma od Srca u dva ukusa: lešnik i pomorandža. Inovacije su neophodne i kada je reč o proširenju poslovanja, posebno sada kada nam je u planu da u 2024. godini budemo prisutni u 28 zemalja širom sveta i ekspanzija na još jedan kontinent, Afriku“, rekao je Stajković i dodao da će R&D centar biti značajan i za jačanje partnerskih odnos sa dobavljačima, univerzitetima i institucijama. 

Dragan Stajković, generalni direktor kompanije bambi

Pored jedinstvenog Centra za istraživanje i razvoj, planirani su i radovi na proširenju infrastrukture, uvođenju novih tehnologija, automatizacija pakovanja i dolazak novih linija u samoj fabrici u Požarevcu. Sve to deo je Master plana čija će realizacija u narednim godinama doneti potpunu transformaciju kompanije, a samo tokom 2024. godine predviđena je investicija od blizu 12 miliona evra, što će biti najveća pojedinačna investicija u istoriji kompanije. Sa ovom i ostalim fazama, Bambi će imati mogućnost da duplira ili čak triplira sadašnju proizvodnju, i omogući snabdevanje centralne Evrope.

Direktor marketinga i Commex-a, Ognjen Lazić, osvrnuo se i na rezultate iz prethodne godine i istakao da, iako je 2023. bila izazovna, Bambi može da se pohvali sjajnim rezultatima. 

„U odnosu na 2022. godinu, prošlu godinu smo završili sa povećanjem neto prihoda od prodaje  za 16 miliona evra i rastom od 15 odsto, a ujedno smo imali rekordna ulaganja u CAPEX i marketing podršku. U 2024. godini nastavljamo sa značajnim marketing ulaganjima sa posebnim fokusom na razvoj brendova van tržišta Srbije, kao i na povećanju stope inovacija u čemu će veliku ulogu imati upravo naš Centar za istraživanje i razvoj, ali i zaposleni koji su najveća pokretačka snaga kompanije“, otkrio je Lazić.

U R&D centru fokus je i na održivom poslovanju, pa se u skladu sa tim radi i na novim, u potpunosti reciklabilnim vrstama ambalaže, kao i na uvođenju sertifikovanih sirovina iz održivih izvora. Takođe, predani smo razvoju receptura sa smanjenom količinom soli, šećera i masti. Pored investicija u razvoj proizvodnih kapaciteta, tokom 2024. godine planirano je postavljanje solarnih panela u fabrici, kao i unapređenje energetske efikasnosti celokupne opreme i uvođenje hibridnih vozila.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.