Prasad opet jeftina, a meso sve skuplje

Foto: Pixabay

Cena prasadi pala je jer se smanjila tražnja, pa zbog toga nema ni otkupa i niska cena prasadi je sada mogu da se pazare i za 280 dinara za kilogram, prenosi Agroklub. Sa druge strane, cene u mesarama nisu male i već tokom aprila bile su za 20 odsto skuplje nego u istom mesecu prošle godine.

U marketima i mesarama u Pomoravskom okrugu, kako se dodaje, cena svinjskog mesa je oko 600 dinara, a junećeg 1.300. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, meso je u aprilu ove godine bilo za 19,5 odsto skuplje u odnosu na isti mesec 2021.godine.

Stočar Dejan Mijajlović iz okoline Rekovca smatra da je cena stoke pala jer nema tražnje, pre svega zbog uvoza mesa. Prema njegovim rečima, sa trenutnom otkupnom cenom prasadi od 240 dinara u tom kraju, njegova stočarska proizvodnja je na nuli.

"Trenutno imamo oko 20 prasadi. Cena je bila 350 do 400 dinara ali je sada pala na 240 dinara. Na žalost ništa drugo nije pojeftinilo, nego je čak i poskupelo", kaže Mijajlović. 

On je podsetio da je koncentrat sada 85 dinara za kilogram, a prošle godine je bio 40 dinara. Đubrivo je poskupelo tri puta, hemijska sredstva za zaštitu 15 odsto, dok se cene goriva menjaju svakog petka.

MANJI PRINOSI DOMAĆEG AGRARA DONEĆE NOVO POSKUPLJENJE HRANE
POSKUPELE ŠNICLE, ALI STOČARI OD TOGA NEMAJU KORISTI

Mijajlović, koji čuva i ovce, bavi se mlečnim govedarstvom, ratarstvom i voćarstvom, smatra da je cena prasadi pala jer nema tražnje, pre svega zbog uvoza mesa.

"Ja nemam nikakvu obezbeđenu prodaju već ako neko naleti da kupi, dobro je. Ni ranije nije bilo organizovanog otkupa. Uglavnom su kupovali nakupci i koliko oni ponude, to je to. Mi se ništa ne pitamo", kaže Mijajlović.

Podseća da je ranije postojala stočna pijaca u Belušiću gde su dolazili kupci sa raznih strana, ali da oni sada "idu po kućama i kupuju stoku".

On kaže da bi bila dovoljna i cena od 350 dinara, jer bi tada bilo neke zarade, kao i da ostaje da se vidi kakva cena će biti onda kada se završi post.

Rekordna cena prasića u Sremu

CENE U OSTALIM REGIONIMA

Prema podacima Biltena STIPS, odnosno Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije, koji je objavljen 28. juna, u klanicama na području nišavskog regiona došlo je do pada otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na dominantnih 280 dinara za kilogram.

Ista kategorija prasadi bila je jeftinija na pijaci žive stoke u Nišu, jer su se grla mogla pazariti za 300 din/kg. 

Pad cene prasadi evidentan je i u Novom Sadu cene prasadi kretale su se od 310 dinara, do 350 i 380 dinara za kilogram.

Cena prasadi na području Braničevskog okruga bila je kako se dodaje, 400 dinara za kilogram.

Kako se dodaje, na području Pčinjskog okruga, junad koštaju 360, a tovni bikovi 354 dinara za kilogram. 


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.