FOTO: N1

Rodoljub Šabić:

Pravo javnosti da zna je u osnovi borbe protiv korupcije

FOTO: N1

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je danas da je pravo javnosti da zna, koje bi trebalo da bude zagarantovano Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, u osnovi bilo kakve ideje o uspešnoj borbi protiv korupcije.

Šabić je na današnjem forumu Zašto nam je važan slobodan pristup informacijama u okviru Nedelje prava javnosti da zna, kazao da je nacrt izmena i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja loš, jer će izuzeti javna preduzeća i svi organi će moći da podnesu tužbu proti poverenika.

"Neprijatno je da je početak godine bio obeležen situacijom da je Srbija kao jedina evropska zemlja na crnoj listi međunarodne organizacije za sprečavanje korupcije...Zabrinjavajuće je što je revizija tog izveštaja izvršena sredinom godine i što su neke zemlje izašle sa crne liste, a Srbija nije", rekao je Šabić.

On je dodao da se ne može računati na bolje rezultate u Srbiji, jer se za raspolaganje novcem i javnom imovinom mora polagati račun javnosti.

Direktorka USAID Projekta za odgovornu vlast Džeklin Vilijams Bridžers rekla je da je cilj tog projekta koji traje četiri godine da pruži podršku nacionalnim i lokalnim timovima da promovišu transparentnost.

"Fokusiraćemo se na lokalne vlasti, pratićemo transparentnost u njihovom radu da bi mogli bolje da isplaniraju svoje budžete. Takođe ćemo pomoći lokalnim vlastima da zaštite one koji budu prijavljivali određene slučajeve korupcije i netransparentan rad.

Ona je rekla i da će drugi deo projekta pomoći nezavisnim institucijama kao što je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Državna revizorska agencija i Antikorupcijska agencija u Srbiji.

Po njenim rečima, od marta 2018. godine u fokus Vlade Srbije je stavljena borba protiv korupcije, a zadatak projekta za odgovornu vlast je da isprati kako se i koliko ta namera sprovodi.

"U odgovornost vlade spada ne samo da daje odgovore kada građani zatraže, nego i da aktivno sama deli informacije ako su od javnog značaja", rekla je Bridžers i dodala da je bez prava javnosti na informacije od javnog značaja nemoguće uspostaviti odgovornu vlast.

Prva Nedelja prava javnosti da zna u Srbiji počela je u ponedeljak, 24. septembra, a biće završena u petak, 28. septembra, na Međunarodni dan prava javnosti da zna.

Inicijativu za odbranu prava javnosti da zna pokrenula je grupa organizacija civilnog društva Beogradski centar za bezbednosnu politiku, CRTA, Pravni skener, Gradjanske inicijative, Fondacija Slavko Ćuruvija, Transparentnost Srbija, BIRN, Partneri Srbija i Fondacija za otvoreno društvo Srbija.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara