Srbija

14.06.2023. 09:03

Autor: Katarina Baletić

Prečišćivače vazduha za vrtiće uglavnom kupuju roditelji

Foto: Nova ekonomija

Srbija

14.06.2023. 09:03

Na teritoriji Beograda ukupno 96 vrtića koristi prečišćivače vazduha. U najviše njih, čak 85, te prečišćivače su kupili roditelji, pokazuju podaci koje je Sekretarijat za obrazovnje i dečiju zaštitu dostavio Novoj ekonomiji.

Ukupan broj vrtića na teritoriji Beograda je 415, što znači da prečišćivače koristi oko petine svih vrtića u glavnom gradu.

Poslednji podaci o broju prečišćivača u vrtićima, koji su dostavljeni Novoj ekonomiji, odnose se na decembar 2022. godine.

Roditelji su najčešće formalno „donirali“ prečišćivače vazduha, i to tako što je jedan predstavnik roditelja potpisivao ugovor o donaciji sa predškolskom ustanovom.

Ugovori nisu jednoobrazni pa se tako u pojedinima određuje i da će roditelji biti odgovorni za održavanje prečišćivača i zamene filtere, dok u drugim ugovorima nije ni definisano ko će održavati ove mašine.

Na primer, roditelji koji su na Čukarici donirali prečišćivače su se ugovorom obavezali da će u potpunosti na sebe preuzeti troškove postavljanje filtera, zamenu filtera i eventualno naknadno održavanje.

Zapravo, u najvećem broju slučajeva, upravo su roditelji odgovorni za održavanje prečišćivača.

Gradski zavod za javno zdravlje poslao je dopis gradskom Sekretarijatu u vezi sa korišćenjem prečišćivača u novembru 2021. godine

U dopisu se navodi da se „instrukcije proizvođača u vezi sa korišćenjem i redovnim i adekvatnim održavanjem aparata“ moraju strogo poštovati.

Preporučuje se i da se prečišćivači postave na veću visinu (nrp. na stolove umesto na pod), da se protok vazduha uređaja podesti tako da se vazdušne struje ne kreću direktno od jedna na druge osobe, a naznačeno je i prečišćivači vazduha nikako nisu zamena za provetravanje i druge mere.

Gradski zavod je u dopisu doneo zaključak da „samo uz poštovanje mere i postupaka definisanih ovim dokumentom, može preporučiti prečišćivača vazduha u zatvorenim prostorima, uključujući i predškolske ustanove“.

Kada su u pitanju predškolske ustanove koje koriste prečišćivače vazduha koje nisu kupili roditelji, jedino je opština Stari grad dala na korišćenje prečišćivače vazduha za 11 vrtića u PU „Dečiji dani“ na toj opštini, a za dva vrtića prečišćivače su donirale dve privatne fondacije.

Poslednji zvanični javno dostupni podaci Agencije za zaštitu životne sredine su za 2021. godinu. Tada je kvalitet vazduha u Beogradu ocenjen kao prekomerno zagađen, odnosno kao vazduh treće kategorije.

Razlog za ovakvu ocenu kvaliteta vazduha u Beogradu je prekoračenje graničnih vrednosti PM-10 i PM-2,5 čestica i granične vrednosti azot-dioksida (NO2).

Treća kategorija vazduha označava prekomerno zagađen vazduh gde su prekoračene granične vrednosti za jednu ili više zagađujućih materija.

To je ujedno i najlošija kategorija vazduha u izveštajima Agencije za zaštitu životne sredine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.