Vesti iz zemlje

14.07.2020. 09:04

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Predmeti zaštite uzbunjivača hitni, ali i dalje ima nerešenih

Predmeti radi zaštite uzbunjivača u srpskim sudovima smatrahu se hitnim, ali i dalje ima predmeta u kojima postupak nije oknčan ni posle tri godine, navodi se u Godišnjem izvešaju o radu sudova u Srbiji za 2019. godinu. Takv...

Pixabay

Predmeti radi zaštite uzbunjivača u srpskim sudovima smatrahu se hitnim, ali i dalje ima predmeta u kojima postupak nije oknčan ni posle tri godine, navodi se u Godišnjem izvešaju o radu sudova u Srbiji za 2019. godinu.

Takvih predmeta je na kraju prošle godine bilo trinaest, dok je ukuono ostalo nerešeno 60 predmeta radi zaštite uzbunjivača od odmazde zbog obelodanjivanja informacija u skladu sa Zakonom o zaštiti uzbunjivača. 

U 2019. godini primljeno je 152 nova predmeta, od ukupnog broja predmeta u radu (220) sudovi su rešili 160 predmeta.

Iako ovi predmeti nisu brojni, njihov je značaj veliki, s obzirom na to da je ostvarenje prava na uzbunjivanje, kao ljudskog prava koje štiti slobodu govora, od značaja za vladavinu prava i razvoj svakog demokratskog društva, ocenjuje se u izveštaju.

Prema izveštajima sudova zbog krivičnih dela sa elementima korupcije u 2019. primljeno je 1.516 novih predmeta, rešeno je 1.792 predmeta, a ostalo nerešeno 1.290. Smanjen je broj ovih nerešenih predmeta, a od ukupnog broja nerešenih predmeta u 498 starih premeta, postupak traje duže od tri godine računajući od dana podnošenja inicijalnog akta.

Uzbunjivač iz Krušika: Četiri preduzeća povlašćena prilikom kupovine municije
Ukinut pritvor uzbunjivaču iz Krušika

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.