Vesti iz zemlje

15.08.2022. 12:10

N1

Autor: Nova Ekonomija

Preko 1.200 firmi prodaje robu i usluge preko PIO fonda

Foto: Pixabay

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) ima ugovore sa 1.236 preduzeća koja penzionerima prodaju robu široke potrošnje, na rate, preneo je N1. Na taj način može da se kupi dosta korisnih stvari, ali i roba koja je preskupa, a često i beskorisna.

Usisivač za 2.949 evra ili naddušek i jastuk sa magnetima za 106.670 dinara samo su dva primera kupoprodaje tokom jula i avgusta, gde je penzionerima trgovac došao kući i prodao im robu koju su oni poželeli da vrate čim su za prodavcem zatvorili vrata.

I dok je ugovor Zagorke N. (79) iz Požarevca o kupovini usisivača uspešno raskinut, baka Nadežda (86) iz sela pored Zaječara će, kako stvari sada stoje, i dalje otplaćivati nadušek i jastuk dajući svakog meseca, u naredne dve godine, po četvrtinu od svoje više nego skromne penzije od 17.000 dinara.

Dodatni problem kod baka Nadežde je što, prema rečima njene unuke Ane Dimitrijević, trgovac nije ostavio ni primerak kupoprodajnog ugovora, ni obrazac o odustajanju od kupovine.

Prodavac je, uz to, imao bakin jedinstveni matični broj, iako mu ona nije dala ništa od ličnih dokumenata, pošto se ne nalaze u njenoj kući.

Fond PIO, kako se dodaje, nije odgovorio na pitanja koja su mu upućena tim povodom.

Uloga Fonda PIO u tim kupoprodajama je stavljanje administrativne zabrane na penziju kupca i skidanje rata sve dok se ne  isplati ceo ugovoreni iznos.

Administrativna zabrana se kako se podseća, stavlja na penziju kupca sve dok se ne isplati ceo iznos duga.

Penzioneri na taj način mogu da kupe brojne korisne stvari, ogrev, obuću, odeću, da registruju automobil na rate, kupe kompjuter.

Ipak, sve češće dešava da plaćaju enormno velike rate za preskupe usisivače, prečišćivače, jastuke koji hlade, masažere.

Tu su i predmeti nepoznatog porekla koji im se prodaju kao zdravstveno korisni.

Prodaje se i PVC stolarija, ali i svinjske polutke i pileće meso, stočna hrana, seme za poljoprivrednike.

Nude se i molersko-farbarski radovi na rate, pa i usluga obuke vozača koju u opisu delatnosti ima čak četiri firme.

PROSEČNA PENZIJA U APRILU REALNO MANJA NEGO PROŠLE GODINE
SVE MANJE PENZIONERA, DA LI JE VREME ZA IZMENU FORMULE ZA IZRAČUNAVANJE PENZIJA

ŠTA KAŽE DRŽAVNI REVOZOR?

Fond od svih tih ugovora prihoduje određena sredstva, što je potvrdila i Državna revizorska institucija (DRI).

U ugovorima o poslovnoj saradnji sa preduzećima, kako se dodaje, definisana je naknada na ime troškova za izvršene usluge „kao procenat od ukupno obustavljenih sredstava“.

Kontrolom završnih računa Fonda PIO, državni revizori su obuhvatili i stavku „potraživanja od kupaca – sprovođenje administrativnih zabrana“.

U jednom takvom izveštaju, s kraja 2021. godine utvrđeno je da su na kraju 2020. godine potraživanja od kupaca iznosila više od 31 milion dinara.

Kako se objašnjava, proizvodi i usluge u oblasti zdravstva, turizma i javnih komunalnih preduzeća jasno su definisani i da bi ih kupili penzioneri treba da odu kod stomatologa, u apoteku, optiku, turističku agenciju ili lokalno komunalno preduzeće.

Međutim, kod robe široke potrošnje situacija je drugačija, pa se često dešava da stariji sugrađani na neki način budu izmanipulisani, upravo kada im prodavci dođu na kućni prag.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.