Vesti iz zemlje

12.07.2022. 12:02

Nova ekonomija/O.Bojić

Autor: Olivera Bojić

Premalo računovođa upisanih u APR registar, nova pravna nesigurnost

Foto: Nova ekonomija/Dimitrije Gašić

Veoma mali broj računovođa do sada se upisalo u poseban Registar pružalaca računovodstvenih usluga Agencije za privredne registre (APR), što znači da od Nove godine većina njih neće moći da obavlja svoju delatnost po zakonu. Finansijski izveštaji za 2022. godinu će se smatrati nepotpunim ako ih dostavi neregistrovani pružalac računovodstvenih usluga, ocenila je Snežana Mitrović, predsednica Računovodstvene komore Srbije.   

Zbog toga predstavnici ovog udruženja traže odlaganje ili izmenu odredbe Zakona o računovodstvu, prema kojoj računovođe do kraja godine moraju da dobiju potvrde o registraciji iz APR-a.

„Sticanje profesionalnog zvanja po Zakonu o računovodstvu, isključivo kod profesionalne organizacije članice IFAC-a, je veoma složen i skup postupak. Mi iz Računovodstvene komore Srbije tražimo, pre svega, odlaganje roka za upis u Registar APR do kraja 2023. godine, ali tražimo i pojednostavljenje programa sticanja profesionalnih zvanja, da to bude na osnovu jednodnevnog stručnog ispita“, kaže Mitrović.

RAČUNOVODSTVENA KOMORA: POD HITNO UKINUTI PROPISE KOJI ŠTETE PRIVREDI

Ministarstvo finansija podsetilo je nedavno da računovođe do kraja godine moraju da dobiju dozvolu za pružanje računovodstvenih usluga koju izdaje Komora ovlašćenih revizora i da je prema podacima Agencije za privredne registre, na kraju juna ove godine, ukupno bilo 1.072 pravna lica i preduzetnika upisanih u Registar. 

„Zato što je veoma mali broj pružalaca računovodstvenih usluga upisan do sada u Registar APR-a, država ulazu u pravnu nesigurnost za naredno dostavljanje finansijskih izveštaja. Dakle, mora hitno reagovati zakonodavna vlast. Trebalo bi izmeniti Zakon o računovodstvu i usvojiti program sticanja profesionalnog zvanja za računovođe“, kaže Mitrović. 

Ona smatra da bi program valjalo da organizuje Ministarstvo finansija, osim ako nema kapacitet za njegovo sprovođenje. U tom slučaju, ministarstvo treba da održavanje obuka dozvoli profesionalnim udruženjima koja okupljaju računovođe i rade na unapređenju te profesije u Srbiji. 

Računovođe koji vodi poslovne knjige u nekoj firmi ne moraju da budi upisani u Registar, ali oni koji računovodstvene usluge pružaju firmama imaju zakonsku obavezu da dobiju licence.

Foto: Nova ekonomija/Dimitrije Gašić

„Ako država može biti liberalna prema zaposlenim računovođama u preduzećima koji po Ugovoru o radu vode poslovne knjige za svog poslodavca, koji ne moraju da ispunjavaju propisane uslove i ne moraju da imaju profesionalno zvanje, onda bi država trebalo da ima razumevanja i za ostale računovođe„, ističe Mitrović. 

Prema članu 57 Zakona i računovodstvu, uvedene su prekršajne odgovornosti i kazne od 100.000 dinara do tri miliona dinara ako firma ne poveri vođenje poslovnih knjiga prema odredbama člana 16. Zakona o računovodstvu.

Uslovi za upis u Registar

Vođenje poslovnih knjiga i sastavljanje finansijsķih izveštaja kompanije i preduzetnici mogu poveriti ugovorom pravnom licu ili preduzetniku koje je upisano u Registar pružaoca računovodstvenih usluga, a koji vodi Agencija za privredne registre, navodi se u Zakonu o računovodstvu donetom 2020. godine.

Konkretna odredba o tome ko sme da u vaše ime pošalje finansijski izveštaj stupa na snagu od 31. decembra ove godine.   

Uslov za upis u Registar pružalaca računovodstvenih usluga u APR jeste da pravno lice ili preduzetnik ima dozvolu za pružanje računovodstvenih usluga, izdatu od strane Komore ovlašćenih revizora.

RAČUNOVODSTVENA KOMORA: NOVE FISKLANE KASE, E-FAKTURE I SISTEMSKE GREŠKE

Komora ovlašćenih revizora izdaje dozvolu za pružanje računovodstvenih usluga registrovanom pravnom licu ili preduzetniku, pod uslovima:

  • da ima registrovanu pretežnu šifru delatnosti 69.20,
  • da osnivač odnosno vlasnik nije osuđen pravosnažnom presudom za krivična dela u skaldu sa zakonom,
  • da u radnom odnosu sa punim radnim vremenom ima najmanje jednog zaposlenog sa profesionalnim zvanjem u oblasti računovodstva.

U skladu sa Zakonom o računovodstvu, pružaoci računovodstvenih usluga, najkasnije, za sastavljanje i dostavljanje, redovnog godišnjeg finansijskog izveštaja do 31. decembra 2022. moraju biti upisani u Registar pružalaca računovodstvenih usluga u APR-u.

U suprotnom, ako bi finansijski izveštaj do isteka tog roka dostavio pružaolac računovodstvenih usluga koji nije upisan u Registar, smatralo bi se da je dostavljen nepotpun finansijski izveštaj, što bi značilo da je u prekršaju odgovorno lice.

Računovodstvena komora Srbije je u Zaključcima Skupštine prošle godine usvojila predlog, da se pomeri rok za upis u Registar kod APR-a, do datuma kraja razloga što su računovođe u vreme pandemije bile sprečene da aktivno rade na ispunjavanju uslova za upis u Registar pružalaca računovodstvenih usluga.

Predlog sa tim zaključcima dostavljeni su predsedniku Srbije kao potpisniku Zakona o računovodstvu da se upozna i doprinese izmeni zakona ali su dostavljeni i ministru finansija sa istim predlogom, podseća Snežana Mitrović.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Smatram da je polaaganje ispita za SERTIFIKAT KNJIGOVODJE KOMPLIKOVAN, TESKO SE ODRADJUJE IMA MALO ISPITNIH ROKOVA A REZULTAT POLOZENOFG ISPITA CEKA SE 60 DANA. SMATRAM, POGOTOVO U VREME KORONE, DA JE POTREBNO POJEDNOSTAVITI ISPITE, DA TREBA ODLOZITI OBAVEZU BAR ZA GODINU DVE.MISLIM DA KNJIGOVODJE U FIRMAMA KOJI NEMORAJU DA IMAJU ISPIT I KNIGOVODJE U KNJIGOVODSTVENIMAGENCIJAMA JESU U NERAPROVNOM POLOZAJU JER KNJIGOVODJA U FIRMI MOZE BITI SA SREDNJOM SKOLOM I IMATI 3 GODINE STAZA I NEMA PROBLEMA DA POTPISE ZAVRSNUI RACUN, DOK KNJIGOVODJA U AGENCIJI IMA VISU SKOLU I 15 GOD STAZA I MORA DA POLAZE ISPIT, SVAKI KNJIGOVODJA MORA DA URADI TACNO I PO PROPISIMA ZACRSNI RACUN MA GDE ON RADIO, TE STOGA SMATRAM DA SVE OVO NIJE U REDU.
    MOJ ZAHTEV JE DA SE ODLOZI OBAVEZA ZA 31.12.2022 I DA SE PRODUZI ZA JEDNU DO DVE GODINE, OBZIROM NA SVE OKOLNOSTI,
    POZDRAV MILA DJORDJEVIC PREDUZETNI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.