Preporuka poslodavcima: Puna plata zbog rizika posla

Foto: Pixabay

Vlada Srbije preporučila je poslodavcima čiji zaposleni odsustvuju s posla zbog potvrđenog koronavirusa ili im je naložena izolacija ili samoizolacija da im obezbede celu platu, objavljeno je u Službenom glasniku.

U zaključku Vlade navodi se da se preporuka odnosi na one koji su zaraženi ili su se našli u opasnosti zbog rizika tokom obavljanja poslova, odnosno dužnosti i kontakata sa licima kojima je potvrđena zarazna bolest ili su naložene mere izolacije ili samoizolacije. 

Preporuka za poslodavce je da ovim zaposlenima platu za prvih mesec dana izdvoje sami, a posle toga tako što će obezbeđivati razliku iznosa koji je garantovan obaveznim zdravstvenim osiguranjem i pune plate.

Ova preporuka izdata je posle informacija da će zaposleni u Kliničkom centru Niš, upućeni u samoizolaciju zbog koronavirusa kojim su mogli da budu zaraženi na radnom mestu dobiti umanjenu platu za 35 odsto.

Direktor Kliničkog centra Niš Zoran Radovanović objasnio je tada da će plate medicinskog osoblja biti umanjene, ne zbog njihove samostalne odluke, već zbog Zakona o zdravstvenom osiguranju po kojem svim zaposlenima koji su na bolovanju sleduje 65 odsto prosečne zarade.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.