Foto: Pexels

Prijave protiv sudija koje nisu prijavile primanja i imovinu

Foto: Pexels
Protiv sudija koje nisu dostavile listu svojih primanja i imovine Agencija za brobu protiv korupcije podnela je prijave, navodi se u dodatku Danas-a „Vladavina prava".

Agencija je podnela četiri krivične prijave, osam prekršajnih, a u pet slučajeva nadležnim organima dati su izveštaji o podacima iz imovinske karte. Takođe, izrečena je i 51 mera upozorenja za 47 sudija i četiri tužioca.

Samo tokom 2018. godine pokrenuto je 49 postupaka protiv sudija i bivših sudija, te četiri postupka protiv javnih tužilaca zbog kašnjenja u podnošenju izveštaja o imovini i prohodima po izboru na javnu funkciju, odnosno po prestanku javne funkcije.

Kako u Agenciji objašnjavaju za Danas, na osnovu godišnjih provera za 2013, 2017, 2018. i 2019. kontrolom su bile obuhvaćene sudije Vrhovnog kasacionog suda, Privrednog apelacionog suda, Privrednog suda u Beogradu.

Dodatno, iskontrolisani su i viši sudovi u Republici, kao i tužioci u Apelacionim i višim javnim tužilaštvima, te je ovim procesom provere bilo obuhvaćeno gotovo trećina funkcionera u pravosuđu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara