Vesti iz zemlje

19.03.2024. 12:45

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Prilika da Univerzitet u Beogradu da postane deo najvećeg projekta CERN-a

Foto: Wikimedia Commons/Nikolaus Geyrhalter Filmproduktion

Univerzitet u Beogradu (UB) i Evropska organizacija za nuklearno istraživanje CERN zaključili su Memorandum o razumevanju (Memorandum of Understanding) koji se odnosi na Studiju izvodljivosti (Feasibilty study) sledećeg najvećeg naučno tehnološkog projekta u CERN-u, Budućeg cirkularnog sudarača (Future Circular Collider – FCC).

Memorandum o razumevanju ima za cilj da otvori mogućnost za sve članice Univerziteta u Beogradu, a onda i za ostale naučne institucije u Srbiji, za uključivanje u ovaj do sada najveći međunarodni naučno-tehnološki projekat. Isti ugovor zaključio je više velikih naučnih instituta i univerziteta iz država članica CERN-a.

Ispred Univerziteta, sporazum je u prostorijama CERN-a u Ženevi u ponedeljak, 18. marta, potpisao rektor UB Vladan Đokić, a u ime CERN-a Majkl Benedikt, vođa studije budućeg cirkularnog sudarača.

Studija i izgradnja delova grandioznog akceleratorskog kompleksa FCC (obima od 90 do 100 kilometara) je započeta i ne očekuje se da će biti završen i pušten u eksploataciju pre 2042. godine.

Gradiće se u dve faze: prva koja će omogućiti ubrzavanje i sudare snopova elektorna i pozitrona na do sada najvišim energijama, i druga faza koja će omogućiti ubrzavanje i sudare dva snopa protona na takođe rekordnim energijama.

Primarni cilj gradnje ovog kompleksa su dalja složena eksperimentalna i teorijska istraživanja u oblasti fizike visokih energija, prvenstveno u fizici čestica.

„Nadamo se da će biti prilike ne samo za istraživače i inžnjere, već i za uspešne srpske kompanije da se priključe ovom ambicioznom projektu, a čija je eksploatacija projektovana za stručnjake koji su danas u srednjim školama ili na univerzitetima“, istakao je rektor Đokić.

Evropska organizacija za nuklearno istraživanje, poznatija po svom akronimu CERN, najveći je centar za istraživanje elementarnih čestica, osnovan 1954. Nalazi se u okolini Ženeve, sa obe strane švajcarsko-francuske granice.

U članstvu CERN-a su 23 države, a sa 38 država CERN ima ugovore o saradnji i zvanični je posmatrač Ujedinjenih nacija. Srbija je postala 23. punopravna zemlja članica CERN-a 24. marta 2019. godine.

Sa Univerziteta u Beogradu učestvuju Institut za nuklearne nauke “Vinča”, Institut za fiziku i Fizički fakultet, a sa Univerziteta u Novom Sadu Prirodno-matematički fakultet.

Određeni timovi, od ukupno 34 naših istraživača i specijalista, aktivno su uključeni u eksperimente ATLAS i CMS na akceleratoru LHC, kao i u eksperimente ACE i NA61. Timovi srpskih istraživača su takođe aktivni i u okviru eksperimenata u oblasti nuklearne fizike na instalacijama ISOLDE, kao i u okviru projekta GRID computing, ravnopravno sa kolegama iz najvećih naučnih centara i univerziteta u svetu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.