Srbija

05.03.2018. 12:16

B92

Autor: Nova Ekonomija

Prioritet EBRD do 2023. jačanje integracije kroz unapređenje saobraćajne mreže

Srbija

05.03.2018. 12:16

Bord direktora Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) odobrio je novu petogodišnju strategiju za Srbiju u kojoj je na vrhu liste proriteta unapredjenje konkurentnosti i upravljanja, jačanjem kapaciteta privatnih preduzeća i reformisanjem odabranih preduzeća u državnom vlasništvu i javnih komunalnih preduzeća, saopštila je ta banka.

Na spisku prioriteta EBRD do 2023. godine je i jačanje integracije kroz unapređenje saobraćajne mreže, podršku reformi procesa ekonomskog povezivanja regiona i unapredjenje umreženosti energetskih sistema, zatim podrška „zelenoj“ ekonomiji kroz unapređenje energetske efikasnosti, bolje korišćenje obnovljive energije i promovisanje održive prakse. 

„Nova strategija sledi nakon godine značajnih investicija EBRD-a u Srbiju. Banka je u 2017. godini obezbedila preko 380 miliona evra kroz više od 20 projekata u različitim sektorima srpske ekonomije. Investicije su uključivale i zajmove za izgradnju dva velika vetroparka, unapredjenje železničkog depoa za održavanje, modernizaciju kontrole letenja, proširenje jednog maloprodajnog centra u Beogradu, kao i obezbeđenje sredstava lokalnom zajmodavcu kako bi se podstaklo kreditiranje malih i srednjih preduzeća kao i hipotekarno kreditiranje“, navela je EBRD. 

Dodaje se da su ekonomski problemi u Srbiji prouzrokovani ozbiljnim poplavama u 2014. godini u najvećoj meri prevaziđeni, ali da potreba za povećanjem stranih i domaćih investicija zahteva veće napore za unapređenje poslovnog okruženja. 

Direktor EBRD-a za Srbiju Daniel Berg je rekao da se za Srbiju u 2018. godini predviđa rast od 2,9 odsto. 

„Uz ovu pozitivnu osnovu pravi je trenutak da se Srbija još snažnije fokusira na reforme. Naša strategija podržaće prioritete vlade investicijama i angažovanjem EBRD u oblasti javnih politika. EBRD će nastaviti da se fokusira na restrukturiranje preduzeća u državnom vlasništvu, kao i da ohrabruje veće učešće kompanija iz privatnog sektora u oblastima u kojima u velikoj meri dominira država“, najavio je Berg. 

Po njegovim rečima, EBRD će nastaviti da sarađuje sa državnim organima na promovisanju poboljšanja u poslovnom okruženju, i da poboljšava pristup finansiranju preduzetnika i malih i srednjih preduzeća. 

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji gde je ta banka investirala 4,7 milijardi evra u oko 200 projekata.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.