Srbija

21.06.2024. 14:31

Autor: Aleksandra Nenadovic

Privreda očekuje rast svih cena u narednoj godini, finansijske institucije optimističnije

Finansijski sektor očekuje 3,9 odsto, privreda pet, a građani deset odsto inflacije u narednih godinu dana.

Foto: Pixabay

Srbija

21.06.2024. 14:31

Inflaciona očekivanja izmerena u maju su se malo promenila u odnosu na april, a građani koji su bili i najveći pesimisti su u poslednjoj anketi značajno smanjili svoja očekivanja za rast cena na malo – sa 15 na deset odsto. Sa druge strane, privreda očekuje rast i ulaznih i izlaznih cena u narednih godinu dana, ali istovremeno i rast i proizvodnje i prometa, rezultati su ankete Narodne banke Srbije (NBS). Dok su se očekivanja rasta cena smirila kod privrede i stanovništva posle skoro dve godine, finansijske institucije su i dalje najveći optimisti kada je buduća inflacija u pitanju.

Kratkoročna inflaciona očekivanja (godinu dana unapred) privrednika u maju su zabeležila isti nivo kao u prethodnoj anketi u aprilu, od ravno pet procenata.

I očekivanja privrednika za dve godine unapred našla su se unutar granica cilja NBS, pošto su smanjena sa pet odsto iz aprila na 4,5 odsto u maju.

Očekivanja za tri godine unapred blago su povećana, sa 3,8 odsto u aprilu na četiri odsto u maju, govore podaci NBS.

Analiza ulaznih cena pokazuje da većina privrednika očekuje njihovo stabilno kretanje u naredna tri meseca (njih ukupno 60 odsto), pored 38 odsto onih koji očekuju nastavak inflatornog pritiska.

Na duži, međugodišnji rok, udeo onih koji očekuju rast ulaznih cena veći je i iznosi 73 odsto.

Kada je reč o budućem kretanju izlaznih cena, u kratkom roku mišljenja su podeljena između onih koji očekuju rast cena gotovih proizvoda/usluga i onih koji ne očekuju da se cene promene.

S druge strane, većina privrednika (njih oko 70 odsto) očekuje rast sopstvenih izlaznih cena u narednih 12 meseci, podaci su centralne banke.

Preovlađujući stav privrednika je da su poslovni uslovi u poslednja tri meseca ostali nepromenjeni, 85 odsto privrednika ima ovakve projekcije.

Nešto više od polovine ispitanika očekuje rast proizvodnje/prometa u kratkom roku, njih 52 odsto. Za period od narednih 12 meseci, udeo privrednika koji imaju optimistična očekivanja po ovom pitanju veći je nego za kratki rok I iznosi 70 odsto.

Finansijski sektor

Kratkoročna inflaciona očekivanja predstavnika finansijskog sektora i u aprilu i u maju iznosila su 3,9 odsto, srednjoročna u maju iznose 3,2 odsto za dve godine unapred dok je to bilo 3,3 odsto u aprilu i tačno tri odsto za tri godine unapred (nepromenjeno u odnosu na april), čime je nastavljeno njihovo kretanje oko centralne ciljane vrednosti, stoji u izveštaju NBS.

Inflaciona očekivanja stanovništva

Uobičajeno, negativnija slika od ostalih sektora beleži se kod kratkoročnih  inflacionih očekivanja stanovništva – iako su ona smanjena sa 15 odsto u aprilu na deset procenata u maju, što znači da se sada nalaze na najnižem nivou od januara 2022. godine.

Na istom nivou od deset odsto nalaze se i očekivanja stanovništva za dve I tri godine unapred, koja su ostala nepromenjena u odnosu na prethodnu anketu, rezultati su ankete NBS.

I pored većeg očekivanog nivoa inflacije od tekuće inflacije, rezultati kvalitativno iskazane ankete ukazuju na to da najveći deo anketiranog stanovništva očekuje da će inflacija u narednih 12 meseci biti niža od inflacije percipirane u prethodnoj godini dana.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.