FOTO: Pexels

Privredna komora Srbije predstavila prvi poslovni IT inkubator

FOTO: Pexels
Privredna komora Srbije (PKS) predstavila je prvi poslovni informaciono-tehnološki (IT) inkubator "Ist Hab" (EastHub) koji će srpskim startap kompanijama omogućiti da prezentuju svoje ideje na američkom tržištu.

Predsednik PKS Marko Čadež rekao je na konferenciji za novinare da će se taj projekat realizovati u saradnji sa američkom kompanijom "Ist Hab LLC" (EastHub LLC), a kancelarije će biti osnovane u Majamiju, Njujorku, Detroitu, Feniksu i Rali.

"U Srbiji imamo dobre startap kompanije, uspešne programere i IT stručnjake, ali nam nedostaje znanje o najnovijim biznis modelima što je neophodno kako bi se srpski proizvodi uspešno promovisali na američkom i drugim velikim tržištima", kazao je Čadež.

Po njegovim rečima, projekat "Ist Hab – prvi srpski biznis akcelerator" će IT preduzetnicima u Srbiji ponuditi znanje, mentorstvo i logističku podršku u Americi.

On je najavio da će 7. decembra na sajtu PKS biti objavljene propozicije na osnovu kojih startap kompanije u Srbiji mogu da se prijave na obuku o tome kako najefikasnije prezentovati ideje investitoru.

Dodao je da je u planu da početkom februara sledeće godine "odabrane kompanije iz Srbije krenu u Majami".

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović ocenila je da razvoj novih i postojećih privrednih društava u oblasti informacionih tehnologija predstavlja razvojnu šansu Srbije.

"Uz pomoć ovog projekta, uspećemo da softverski potencijal naših kompanija promovišemo u svetu kroz konkretna rešenja i da im pomognemo da stignu na razvijena svetska tržišta", kazala je ona.

Dodala je da proizvod može da bude dobar, ali ukoliko ne postoji "pravi način da se promoviše on gubi poslovnu šansu".

Izvršni direktor "Ist Hab LLC" Vuk Živković rekao je da u Srbiji izvoz IT industrije raste, ali da se od toga samo 10 odsto odnosi na izvoz srpskog softvera.

Po njegovim rečima, Srbija ima inovacije u IT sektoru, ali ne postoji sistem koji će da ih uspešno plasira na svetska tržišta i zato je potreban "Ist Hab".

Aktivnosti "Ist Hab" obezbediće bazične savete za poslovanje u Americi, putokaze za osnivanje firme, kao i odabir odgovarajućeg pravnog oblika za osnivanje firme.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.