FOTO: Wikimedia

Problem Srbije i Hrvatske oko kazni za kamione

FOTO: Wikimedia

Regionalni mediji pišu kako je poslednjih dana u Srbiji jedna od top tema poziv udruženja kamionždija da srpski vozači izbegavaju Hrvatsku.

Kao razlog za to, podseća Poslovni dnevnik, navodi se insistiranje hrvatskih carinika na ispravnim plombama na “srpskim kamionima”, a zbog čega ih onda Carina i kažnjava visokim kaznama.

Poslovni navodi dalje, da se optućuju hrvatski carinici da namerno razbijaju plombe, a nakon toga ispisuju kazne zbog polomljenih plombi. U Carinskoj upravi Ministarstva finansija Hrvatske odbacuju takve optužbe i ističu da je poslednjih godina učestala praksa namernog oštećivanja plombi od samih prevoznika radi krijumčarenja na EU tržište raznih visokotarifnih roba, ali i migranata. 

“Sva carinska obeležja na teretnim vozilima koji prevoze robu pri ulasku u Republiku Hrvatsku tj. na carinsko područje EU se proveravaju, pa tako i carinske plombe koje se nalaze na teretnim vozilima, nezavisno od toga da li se radi o plombama iz Srbije ili koje druge države nezavisno od nacionalnosti vozila ili vrste, ili odredišta robe“. 

“Plomba je jedan od osnovnih i najvažnijih mehanizama carinskog nadzora, pri čemu je nesporno da njeno oštećenje jasno implicira da su napravljena najteža kaznena i prekršajna dela, uključujući krijumčarenje visokotarifnih roba i u poslednje vreme posebno migranata”, kažu u Carini. 

Dodaju da je na graničnim carinskim kancelarijama prema Srbiji u odnosu na isto razbolje prošle godine zabeleženo 35% više svih carinskih prekršaja, a u istom procentu je rastao i broj carinskih prekršaja koji se odnose na različite modalitete oštećenja sredstva za prepoznavanje robe. Za ove vrste carinskih prekršaja izrečeno je ukupno 8,5 miliona kuna novčanih kazni.

Podsetimo, hrvatski carinici su navodno pronašli 15 neispravnih plombi srpskih prevoznika, nakon čega se oglasila i Uprava carina, rekavši da su plombe ispravne. 

Nakon što je nekoliko stotina domaćih prevoznika platilo kaznu na ulazu u Hrvatsku zbog navodno neispravnih carinskih obeležja, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da trenutno jedino rešenje izbegavati granične prelaze sa Hrvatskom. 

Ljajić kaže da postoje druga tela koja bi mogla da ispitaju ispravnost plombi, ali da će uskoro biti sazvan zajednički sastanak nadležnih institucija iz resora saobraćaja i carine, kako bi problem sa hrvatskom stranom pokušali da reše.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara