Prodata kompanija Zdravlje iz Leskovca

Foto: Pixabay

Kompanije Frontir Farma i Bejstoun Grupa okončale su kupovinu farmaceutske kompanije Zdravlje AD iz Leskovca, koja zapošljava 250 ljudi, prenela je agencija Beta. Leskovačku fabriku lekova prodala je kompanija Teva Farmasjutikals, a u saopštenju ne navodi vrednost transakcije.

"Izuzetno smo zadovoljni završetkom ove transakcije koja će nam omogućiti da razvijamo Zdravlje kao jednu od vodećih nezavisnih farmaceutskih kompanija," izjavio je predsednik kompanije Frontir Farma Levent Selamoglu.

Prema pisanju lokalnih medija sa juga Srbije, privatizacija Zdravlja je godinama tema u ovom gradu.

Naime, Zdravlje je dosad promenilo nekoliko vlasnika. U procesu privatizacijeje 2003. godina islandska firma „Farmako” platila je za Zdravlje samo 3,5 miliona evra, dok je njen novi vlasnik „Teva” 2016. dao više od 700 miliona.

Nova stranka je 2015.  tražila da se ispita uloga današnjeg ministra finansija Siniše Malog u ovoj privatizaciji. Mali je 2003. bio direktor Centra za tendersko-aukcijsku privatizaciju, kao i predsednik komisije za pregovore oko prodaje leskovačkog Zdravlja. 

Leskovačko Zdravlje je osnovano 1953. godine i proizvodi farmaceutske proizvode za preko 35 međunarodnih tržišta u Zapadnoj i Istočnoj Evropi, Ujedinjenom Kraljevstvu, Azijsko-pacifičkom regionu, Južnoj Africi i Latinskoj Americi.

Zdravlje, kako je objašnjeno, ima širok spektar proizvoda koji se primenjuju u terapiji različitih ozbiljnih i hroničnih bolesti, poremećajima kardio-vaskularnog, centralnog nervnog i respiratornog sistema.

Generalni direktor Zdravlja Bojan Jović ocenio je da je reč o važnom događaju u istoriji leskovačkog preduzeća.

OZVANIČENA PRODAJA JUGOREMEDIJE

Frontir Farma je britanska kompanija specijalizovana za investicije i operacije u farmaciji. 

Bejstoun Grupa obuhvata specijalizovane investitore u farmaceutskoj industriji sa sedištima u Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD.

Kompanija Zdravlje iz Leskovca prethodno je privatizovana i pre 18 godina za 3,5 miliona evra.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Zoxxx

    Zdravlje nije privatizovano vec je ukradeno. Veca je bila cena licenci za lekove koje su posedovali. Toliko je vredeo i samo njihov poslovni prostor u Beogradu.