Srbija

03.07.2024. 15:46

Beta

Autor: Nova ekonomija

Produžen rok za prijave poljoprivrednika za IPARD III program

Foto: Pixabay

Srbija

03.07.2024. 15:46

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Aleksandar Martinović rekao je da je rok za podnošenje zahteva za odobravanje projekta za prvi javni poziv u okviru IPARD III programa EU, za Meru 1 – Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, produžen do 26. jula.

On je, kako je navedeno na sajtu tog ministarstva, na sednici Odbora za praćenje sprovođenja IPARD III programa, rekao da su u okviru ovog poziva prihvatljive investicije u izgradnju i opremanje objekata, kao i podizanje višegodišnjih proizvodnih i matičnih zasada.

Naglasio je da među korisnicima vlada veliko interesovanje za IPARD, što se ogleda i u tome da je u okviru ovog poziva do sada podneto 244 zahteva, piše Beta.

Govoreći o narednim koracima u okviru Programa, Martinović je naveo da se prema indikativnom planu poziva za 2024. godinu, očekuje raspisivanje javnog poziva za sve vrste investicija u okviru Mere 3 i to investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva.

Martinović je rekao da se prema planu očekuje i poziv za sve vrste investicija u okviru Mere 7, koja obuhvata diverzifikaciju poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja.

On je za jesen najavio i mere za kojima vlada najveće interesovanje, a to su dva poziva u okviru Mere 1, jedan za nabavku opreme, mašina i mehanizacije i jedan poziv za kupovinu novog traktora.

„Kod sprovođenja IPARD III programa, fokus nam je na potpisivanju Finansijskog sporazuma, donošenju pravnog okvira za sprovođenje akreditovanih mera i raspisivanju javnih poziva“, rekao je Martinović.

Jedan od ciljeva u ovoj godini je, prema njegovim rečima, priprema akreditacionog paketa za nove mere IPARD III programa.

Posebno je podvukao da je zadatak da se u ovom programskom razdoblju što bolje edukuju potencijalni korisnici i najproduktivnije moguće iskoriste sva stečena iskustva, tokom prethodnog perioda u cilju povećanja efikasnosti sprovođenja IPARD programa.

„Do 28. juna, u okviru IPARD II programskog perioda, odobreno je ukupno 1.554 projekta sa više od 148 miliona evra podrške EU, dok je isplaćen 1.151 projekat sa oko 80 miliona evra, uključujući avansna plaćanja“, rekao je Martinović.

Kroz IPARD program deli se pet milijardi u bespovratnim sredstavima

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.