Srbija

04.10.2023. 14:48

Saopštenje

Autor: Znanjem do posla

Program „Znanjem do posla“ donosi nove šanse mladima u Šumadiji

Predstavljene usluge karijernog vođenja i savetovanja (kvis)

Foto: Dragan Milić (Foto Zara)

Srbija

04.10.2023. 14:48

Kako bi se mladima pomoglo da razviju profesionalne veštine i uspešnije pronađu posao, u okviru projekta „Znanjem do posla“ E2E, osnovnim i srednjim školama Šumadijskog, Podunavskog, Moravičkog i Raškog okruga predstavljene su usluge karijernog vođenja i savetovanja (KVIS).

Usluge KVIS-a namenjene su mladim ljudima, ali onima koji pripadaju teže zapošljivim kategorijama, kako bi brže i uspešnije odgovorili na zahteve tržita rada i upravljali svojom karijerom.

Više od osam godina švajcarsko-srpski projekat E2E širom Srbije kreira bolje uslove za brže zapošljavanje mladih kako kroz programe savetovanja, tako i kroz obuke na radnom mestu kod poznatog poslodavca.

Zahvaljujući mreži  partnerskih organizacija, mladi prolaze kroz sveobuhvatan sistem karijernog vođenja i savetovanja pri čemu ih obučeni karijerni praktičari osnažuju u razumevanju ličnih talenata, informišu o aktuelnostima sa tržišta rada, mogućnostima daljeg usavršavanja ili pak mogućnostima zaposlenja povezujući ih sa potencijalnim poslodavcima.

Mladi imaju mogućnost i virtuelnog poslovnog iskustva zahvaljujuči mogućnostima VR KVIS alata.

Svaki pojedinac je jedinstven i mi to razumemo. Pristupamo svakom mladom čoveku sa pažnjom i sa ciljem da otkrijemo njegove strasti i ambicije. Pružamo im informacije koje su relevantne za njihov put, radimo na jačanju njihovih veština i pomažemo im da se povežu sa kompanijama koje dele njihove vrednosti. Kroz ovu saradnju, ne samo da gradimo bolje karijere, već i doprinosimo razvoju lokalnih ekonomija, omogućavajući poslodavcima da oblikuju svoju budućnost sa inspirisanim i talentovanim mladim profesionalcima“, istakla je Jelena Stefanović, lider komponente za karijerno vođenje i savetovanje.

Predstavljanje usluga KViS-a pratila je i panel diskusija na kojoj su svoja iskustva učešća u projektu podelili  karijerni praktičari i lokalni partneri iz Kragujevca i Kraljeva, ali i predstavnici srednjih škola iz ovih gradova uključujući i Veliku Planu koji su već deo E2E projekta. Učesnici panela jednoglasni su u zaključku da su KVIS alati, ali i oslajanje na moderne tehnologije izuzetan benefit za mlade, naročito u manjim sredinama gde su prilike za upoznavanje sa novim tehnologijama skromnije, a izazovi na tržištu rada još izraženiji.

Kroz realizaciju projekta E2E do sada je prošlo gotovo 27 000 mladih. Preko 1600 polaznika programa završilo je obuku na radnom mestu, a čak 77% polaznika obuka se zaposlilo. Prepoznavajući značaj umrežavanja, u projekat se uključilo i 250 kompanija kao i brojni partneri iz javnog i civilnog sektora.

Zahvaljujući holističkom paketu usluga i aktivnosti, projekat promoviše i humanije i inkluzivnije društvo koje brine o teže zapošljivim kategorijama društva. Preko 3500 učesnika projekta pripadaju kategoriji teško zapošljivih osoba iz osetljivih grupa, poput Roma, mladih iz ruralnih sredina, mladih bez roditeljskog staranja, samohranih roditelja, mladih sa invaliditetom.

Projekat se realizuje u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, državnim institucijama poput Sekretarijata za javne politike, Nacionalne službe za zapošljavanje, Agencija za kvalifikacije i Privredne komora Srbije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.