Srbija

29.11.2023. 09:44

Netokracija

Autor: Nova ekonomija

Programeri najzadovoljniji poslodavcima, najgore ocenjeno zdravstvo

Computer Foto: Pixabay

Srbija

29.11.2023. 09:44

Luppa i HR fabrika uradile su analizu opšteg zadovoljstva poslodavcem u Srbiji, ocenjeno na skali od 0 do 5, gde je prosečna ocena bila 2,43. Istovremeno, što je i očekivano, najzadovoljniji svojim poslodavcem su zaposleni u IT sektoru – konkretno, oni koji se bave programiranjem, a prosek njihovog zadovoljstva je ocenjen sa 3,26, piše Netokracija.com.

Na suprtnoj strani skale su zaposleni u zdravstvenom sektoru. Oni su najnezadovoljniji radnici u Srbiji, a svoje zadovoljstvo ocenili su prosečnom ocenom 1,79 na skali od 0 do 5.

Kada govorimo o razlikama u zadovoljstvu po polu, muškarci su generalno zadovoljniji od žena, a kada je reč o starosnim grupama, najzadovoljniji su oni stariji od 60 godina, zatim radna snaga koja je tek izašla na tržište rada – od 18 godina do 25 godina. S druge strane, najmanje su zadovoljni pripadnici starosne grupe 50-60 godina.

Zadovoljstvo varira i u odnosu na veličinu kompanije u kojoj su osobe zaposlene – najzadovoljniji su zaposleni u malim preduzećima sa do devet zaposlenih, a najmanje zadovoljni u velikim preduzećima koje broje između 250 i 999 zaposlenih.

Analiza zadovoljstva obuhvata 12 dimenzija: promene i inovacije, angažovanje, saradnja, balans poslovnog i privatnog života, komunikacija, uslovi rada, učenje i razvoj, vizija i smisao, autonomija, liderstvo, radna organizovanost i lojalnost.

Među navedenim dimenzijama ispitano je zadovoljstvo, a analiza je pokazala da su zaposleni najzadovoljniji angažovanjem, saradnjom i autonomijom, a najnezadovoljniji kada su u pitanju lojalnost, učenje i uslovi rada.

Više od 60 odsto ispitanika ne bi preporučilo svog poslodavca

Employee Net Promoter Score, koji se računa na skali od -100 do 100, u Srbiji iznosi -47 i ukazuje na nizak nivo spremnosti zaposlenog stanovništva da preporuči svog poslodavca drugima.

Skala se deli na tri dela i ukazuje na udeo onih koji to nisu spremni učiniti, onih koji su pasivni i onih koji su ambasadori kompanije i njene najveće vrednosti. U Srbiji, ovi poslednji zauzimaju udeo od oko deset odsto na celokupnom tržištu rada.

Ipak, sa prosečnom ocenom zadovoljstva od 2,43, Srbija se pokazala kao zlatna sredina. Zadovoljstvo u Hrvatskoj je nešto veće i iznosi 2,52, dok je u Bosni i Hercegovini prosečna ocena zadovoljstva nešto niža nego u Srbiji i iznosi 2,38.

Tržište rada: Do posla najlakše dolaze profesori matematike, fizike, informatike i stranih jezika

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.