Srbija

30.06.2023. 09:49

Glas Zapadne Srbije

Autor: Čedomir Savković

Prolećno nevreme uništilo rod kajsije u čačanskim selima

Foto: Pixabay

Srbija

30.06.2023. 09:49

Rod kajsije ove godine mnogo zaostaje za prošlogodišnjim, i u količini i u kvalitetu. Zasadi kasjija u čačanskom selu Miokovci, koje je poznato po proizvodnji tog voća, ostali su pusti.

Kako prenosi Glas Zapadne Srbije, na granama kajsije u tom selu, neretko može da se nađe ni jedna zametnuta, a kamoli sazrela voćka.

Aleksandar Stojanović iz ovog sela na četiri i po hektara koliko ima pod kajsijom ove sezone neće ubrati ni jednu jedinu voćku.

Prema njegovim rečima, na rod kajsije ove godine uticao je mraz u proleće, koji je u aprilu praćen snegom i kišom.

„Mislim da je propalo 90 odsto plodova u globalu u našem selu. Postoje pojedini voćnjaci gde ima roda, ali to je možda deset odsto ukupne proizvodnje sela“, rekao je Stojanović i dodao da je još uvek rano govoriti o gubicima ali da je jasno da su oni ogromni.

On kaže da je uloženo je dosta i da obično na kraju godine svede saldo. Međutim, napominje da su gubici veliki ne njega kao pojedinca već u celom selu, kao i da će se to osetiti.

„Kada je veliki rod cena je niža, kad je manji rod cena je viša, gubici su ogromni. Nastavićemo običajnu agrotehniku, smanjiti ulaganja naravno, nema roda biljka ne zahteva toliko hrane, rasterećena je i spremiće pre za narednu godinu, pa se nadamo boljoj godini. Eto ove godine su prazne grane i nećemo imati berbu“, dodaje Stojanović.

Iz čačanskog Instituta za voćarstvo ističu da su kajsije voće koje je izrazito osetljiva na temperaturne uticaje.

„Vremenski uslovi tokom čitave 2023. godine su bili vrlo nepovoljni za voćarsku proizvodnju. Ako se ima u vidu da kajsija važi za izrazito klimakteričnu vrstu voćaka, odnosno za vrstu koja je sklona različitim posledicama od klimatskih činilaca, onda se vidi da ovo nepovoljno vreme još negativnije utiče na ovu vrstu“, kaže Nebojša Milošević iz tog instituta.

Prema njegovim rečima, zbog loših vremenskih uslova kvalitet roda kajsije ne može se okarakterisati kao vrlo dobar ili odličan, već to varira od zasada, pa ima voćnjaka u kojima je rod odličan ali i onih gde roda uopšte nema.

Milošević kaže da je sada već kasno agrotehničkim i zaštitnim merama uticati na sam kvalitet roda ali se može doprineti čuvanju roda i sprečavanju njegovog daljeg truljenja.

On podseća sve proizvođače da povedu računa o karenci, odnosno vremenskom periodu koji treba da protekne od poslednje primene pesticida do same berbe. Loši vremenski uslovi koji su negativno uticali na ovogodišnji rod kajsije mogu imati negativne posledice i na rod naredne godine.

Uticaj klimatskih promena na voćarstvo: Mraz u vreme cvetanja

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.