Srbija

26.09.2023. 11:35

Autor: Katarina Pantelić

Prosečna plata u prosveti manja za 10 odsto od republičke, danas protest

Osnovna skola u Beogradu Foto: Nova ekonomija

Ilustracija, osnovna škola

Srbija

26.09.2023. 11:35

Prosečna plata u sektoru prosvete u junu ove godine bila je za 10,1 odsto manja od prosečne zarade u Srbiji, objavio je Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS).

Kako se navodi, nadležni odbijaju ili potpuno ignorišu zahteve za izjednačavanjem prosečne plate zaposlenih u obrazovanju sa prosečnom platom zaposlenih u Srbiji i rešavanje problema obimne administracije u školama.

Zbog toga će se danas u 12 sati ispred Skupštine Srbije okupiti članovi Sindikata obrazovanja Srbije, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granskog sindikata prosvete Srbije Nezavisnost i Sindikata radnika u prosveti Srbije, kako bi iskazali nezadovoljstvo trenutnom situacijom u prosveti.

Nakon okupljanja, biće organizovana protestna šetnja do Vlade Srbije gde će prosvetni radnici predati zahtev i zatražiti prijem predstavnika sindikata na razgovor.

Sindikati su naveli da socijalni dijalog već dugo ne postoji i da je protest rezultat niza neuspešnih pregovora i dopisa nadležnima u vezi problema u sistemu obrazovanja i plata zaposlenih.

„Nastavnici i svi zaposleni u javnom obrazovnom sistemu sve manje obavljaju vaspitnu funkciju, a više administrativnu i formalnu. Vrši se diskriminacija u prosvetnom sistemu nad delom zaposlenih koji čine neodvojivu komponentu kvalitetnog obrazovanja u Srbiji“, naveli su sindikati a preneo SSSS.

Naime, kao pokazatelje lošijeg položaja zaposlenih u obrazovanju naveli su zaostajanje prosečne neto zarade u obrazovanju sa prosečnom neto zaradom u Srbiji, sa zaradom zaposlenih u javnom sektoru, smanjenje zarada u odnosu na rast potrošačkih cena, smanjenje zarada u odnosu na visinu potrošačke korpe, sve manje učešće izdvajanja za obrazovanje u BDP-u i u ukupnim rashodima budžeta Srbije.

Povećanje plate ispod 20 odsto je neprihvatljivo

Kako su naveli članovi sindikata prosvetnih radnika, prosečna plata u obrazovanju sa povećanjem od 5,5 odsto do 10 odsto neće dostići nivo prosečne zarade u Srbiji u 2024. godini.

Takođe, u ovom trenutku, prosečna plata u obrazovanju je za 11,8 odsto niža od prosečne potrošačke korpe za jun ove godine, pa je tako procena sindikata da povećanje prosečne zarade u sektoru obrazovanja, od 1. januara sledeće godine ne bi smelo da bude manje od 20 odsto.

Prema podacima koje je objavio SSSS, 2013. godine prosečna zarada u Srbiji iznosila je 43.932 dinara dok je zarada u obrazovanju iste te godine bila 42.757.

U junu 2023. godine prosečna zarada u Srbiji je 85.539 dinara dok je prosečna plata u prosveti 76.897 što je 10,1 odsto manja.

Kako je istaknuto, neto zarada u obrazovanju u Srbiji niža je za 24 odsto u odnosu na prosečnu potrošačku korpu za jun ove godine. To znači da su za kupovinu jedne prosečne korpe potrebnae 1,32 zarade.

Polednji put kada su bile izjednačene plate u obrazovanju sa prosečnom platom u Srbiji bio je 2020. godine, kada je republicka plata bila 60.073 a u prosveti 60.638 dinara.

Sve manje para iz budžeta za obrazovanje i učešće BDP

Sindikati su naveli i da se poslednjih godina sve više smanjuje učešće izdvajanja za obrazovanje u bruto domaćem proizvodu  (sa 3,8 na 3,6 odsto i sada na 3,1 odsto).

Sindikati su izneli i podatak da se već treću godinu smanjuje se učešće izdvajanja za obrazovanje u ukupnim
rashodima budžeta Srbije.

Tako je 2021. godine ono bilo 13,7 odsto, 2022. godine 13,2 odsto i ove godine 12 odsto.

Pola zaposlenih u Srbiji prima manje od 64.734 dinara

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Zaista nikakav pomak. Godinama ista pesma i to je fakat. Ali, mene interesuje strategija NSPRS-a tj. kako bi 5. sindikat u prosveti pregovarao i popravio položaj prosvetnih radnika?! Sigurno gospodin Kokot, koji nije prosvetni radnik, planira da navuče odelo Mandraka mađioničara i reši probleme…ili ima konkretne mehanizme koje sebično krije od ostala četiri sindikata i svu slavu čuva za sebe. Vrlo altruistično…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.