Prvo izbori, pa tek onda zatvaranje "Resavice"?

Foto: Pixabay

Usvajanje akcionog plana za zatvaranje četiri ugljokopa u sistemu rudnika "Resavica" će, uprkos preporukama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), sačekati završetak predstojećih izbora, navodi današnji Blic.

Izvor tog lista u Vladi Srbije ocenjuju da će taj proces početi tek krajem godine, a da će do kraja maja biti raspisan još jedan konkurs za dobrovoljni odlazak radnika.

Iako je akcioni plan već izrađen i odobren od strane sindikata, rukovodstva i Svetske banke, navodno još uvek nije dobio odobrenje premijerke Srbije Ane Brnabić.

Blic navodi da će za otpremnine obezbeđeno 300 evra po godini staža, što bi mogla da bude motivacija za odlazak još 200 zaposlenih.

Iako je do sada radni odnos u "Resavici" napustilo 600 ljudi, Vlada Srbije je zatražila dodatno vreme kako bi zbrinula preostalih 750 zaposlenih.

"MMF-u je obećano da će do kraja godine početi radnje na zatvaranju bar dva rudnika, a konkretizaciju dešavanja uradiće nova vlada", navodi izvor za Blic.

Država subvencioniše "Resavicu" sa oko 4,8 milijardi dinara godišnje, a najveći deo toga odlazi na plate rudara ugljokopa koji ne radi, odnosno koji ne može više da se eksploatiše.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • igor

    Kada pisete tekstove o JPPEU Resavici objasnite lepo da je to rudnik u cijem sastavu je 9 rudnika u vise opstina sa po vise kopova u svakom od ta 9,..da se ne zatvaraju svi rudnici vec u po nekom od ta 9 rudnika po neki kop u kojem nema rezerva za iskopavanje u narednim godinama...ovakvim tekstovima samo pravite vece nerazumevanje medju ljudima sistemima i institucijama