Vesti iz zemlje

28.04.2022. 14:12

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Radnici u hotelima kreću na obuku za prepoznavanje trgovine ljudima

Foto: Unitas

Fondacija UNITAS, zajedno sa Ministarstvom za trgovinu, turizam i telekomunikacije, pokreće projekat „Obuke zaposlenih u hotelijerstvu za prepoznavanje trgovine ljudima“. 

Obuka će podrazumevati pružanje potrebnog znanja zaposlenima u hotelima da prepoznaju indikatore situacija koji mogu ukazivati potencijalno na trgovinu ljudima u hotelu. Uz trgovinu drogom i oružjem, trafiking spada u tri najprofitabilnije kriminalne aktivnosti. U ovoj kriminalnoj industriji godišnji profit iznosi više od 152 milijarde dolara na globalnom nivou, navodi se u saopštenju. 

Obuke zaposlenih u hotelima u Srbiji su jedan od instrumenata za sprovođenje ciljeva Opšteg protokola za zaštitu dece od nasilja koje je potpisalo to Ministarstvo.  

„Ovaj dokument Vlade Srbije razlikuje 20 oblika nasilja nad decom, među kojima je i nasilje u onlajn svetu, ali i trgovina ljudima. Sva ministarstva koja su potpisala Opšti protokol obavezana su da definišu posebne protokole za zaštitu dece od nasilja. Ministarstvo za trgovinu, turizam i telekomunikaciju u okviru svog delokruga rada procenilo je da edukacijom hotelijera za prepoznavanje trgovine ljudima direktno ispunjava cilj kako opšteg tako i posebnog protokola, a to je zaštita dece od nasilja, odnosno od trgovine ljudima kao jednog od najtežih zločina protiv čovečnosti“, istakla je Emina Beković, edukatorka Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu koji je osnovan 2017. godine, navodi se u saopštenju. 

Ona je dodala da se dosadašnja intervencija svodila na prijavljivanje sumnje policiji i drugim nadležnim institucijama. 

„Bitno je da se kroz projekat obuke za prepoznavanje trgovine ljudima svi iz hotelijerske industrije koji mogu doći u kontakt sa trgovcima ljudima ili žrtvama da prepoznaju kritičnu situaciju i blagovremeno odreaguju. Na ovaj način obezbeđujemo dodatnu sigurnost građana i turista. Najopštiji cilj je podizanje svesti šire javnosti da je trgovina ljudima sveprisutna“, naglasila je Emina Beković.  

Edukaciju radnika u hotelima širom Srbije o tome kako da identifikuju žrtve trafikinga i uoče sumnjive situacije vodiće trening menadžeri Fondacije UNITAS. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.