Radnici Zastava kamiona bez zarada i nakon prodaje imovine firme

Foto: Foto: Wikipedia/KGC626/ https://commons.wikimedia.org/wiki/User:KGC626

Bivši radnici fabrike Zastava kamioni iz Kragujevca, koje je u stečaju, ni posle prodaje nepokretne imovine tog preduzeća, ne mogu da naplate svoja zaostala potraživanja, javila je agencija Beta. Ukupan dug tog preduzeća je osam milijardi dinara, a ukupna procenjena imovina 2,5 milijarde, kaže redstavnik bivših radnika Zastava kamiona Milić Mićić.

"Ukupna potraživanja svih koji su u trećem isplatnom redu su pet milijardi dinara", rekao je Mićić.

On je dodao da bivši radnici nisu ni očekivali da će naplatiti svoja potraživanja prodajom imovine fabrike. Rekao je da 499 bivših radnika potražuje ukupno 187 miliona dinara za neisplaćene zarade što je dug koji je nastao u periodu od 2014. do 2018. godine.

Nepokretna imovina Zastava kamiona nedavno je prodata za 227 miliona dinara, a kupci su firme iz Beograda, objavila je juče agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

Kako je objasnio Mićić, prema ponuđenom rešenju prethodnog Ministarstva privrede "u igri" je bila opcija da grad Kragujevac radnicima ustupi objekte fabrike sa hipotekom za poreske obaveze, kako bi namirili svoja potraživanja. Ipak, to je za novu Vladu, kako dodaje, bilo neprihvatljivo.

Zbog toga je delegacija bivših radnika Zastava kamiona zatražila rešenje za problem isplate zaostalih zarada i u Predsedništvu Srbije gde su 1. juna od šefa kabineta predsednika dobili uveravanje da će o svemu informisati predsednika države i Vladu, kao i da uskoro mogu da očekuju njihov odgovor.

Prodate nekretnine "Zastava kamiona" za 227 miliona

Stav najviših zvaničnika države radnici nisu još dobili.

Bivši radnici Zastava kamiona, koji su fabriku napustili kao tehnološki višak uz socijalni program, smatraju da imaju pravo na isplatu duga za svoje zarade i pozivaju se na obaveze po protokolu za Zastavine fabrike iz 2008. godine, uoči dolaska Fijata u Kragujevac.

Vlada Srbije je protokol potpisala sa reprezentativnim sindikatima Grupe Zastava, a 2015. verifikovala i aneks tog dokumenta kojim je država garantovala da će Zastavinim radnicima biti isplaćene sve zarade, uplaćeni doprinosi i povezan radni staž.

To je bila prva prodaja imovine Zastava kamiona u stečaju, a kupaca nije bilo za pokretnu imovinu.

Fabrika Zastava kamioni poslovala je u okviru Grupe Zastava vozila i dugo je u ovom delu Evrope bila poznata po teretnim vozilima koje je proizvodila sa licencom Fijata. U junu 2018. godine pokrenut je stečajni postupak pred Privrednim sudom u Kragujevcu, zbog dužine trajanja blokade računa, a septembra 2018. godine proglašen je i stečaj.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.