Vesti iz zemlje

28.07.2023. 16:55

Nova ekonomija

Autor: Katarina Pantelić

Radović (Asocijacija malinara): Nezadovoljni smo cenom, nije bilo napada na hladnjače

Foto: Zadruga Agro-eko voće

Predstavnik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović rekao je danas, povodom vesti da su voćari verbalno i fizički vređali hladnjačare, da su proizvođači pred hladnjačama izražavali nezadovoljstvo i „ukazivali na neistine koje su iznete na sastanku pred ministarskom poljoprivrede Srbije“, Jelenom Tanasković.

Radović je za Novu ekonomiju izjavio da su malinari danas u mestima Požega, Rupeljevo i Arilje blokirali hladnjače na sat vremena, odnosno da su došli ispred njih i izrazili nezadovoljstvo zbog otkupnih cena koje one nude.

„To nisu napadi na hladnjačare, to je samo dolazak pred hladnjače da dokažu ili ukažu na neistine koje su hladnjačari izeli na sastanku pred ministarskom poljoprivrede i njenim kabinetom da su poljoprivredni proizvođači zadovoljni“, rekao je on i dodao da će sledeće nedelje svoje nezadovoljstvo izraziti u Ivanjici.

Naglasio je da se svaki skup koji se održi ispred hladnjača, snima od strane poljoprivrednih proizvođača i da „niko nikoga nije vređao“.

„Vlasnici hladnjača se nisu ni pojavljivali pred malinarima i sad ne znam kakvo je to vređanje ako niko nije izašao i obratio se poljoprivrednim proizvođačima“, kazao je on.

Podsećamo, Privredna komora Srbije je danas uputila molbu svim nadležnim državnim organima, da u skladu sa zakonom „omoguće nesmetan rad kompanijama koje otkupljuju“ malinu.

„Pojedini vlasnici kompanija istakli su i da su primali verbalne i fizičke pretnje od strane pojedinih nezadovoljnih proizvođača, što će biti prijavljeno nadležnim policijskim i pravosudnim organima“, navela je PKS u saopštenju.

Kako su naglasili, dogovor proizvođača i otkupljivača jedini način da malina iz Srbije sačuva svoje mesto na sve zahtevnijem evropskom i svetskom tržištu.

Takođe, naveli su i da će uputiti molbu Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, da se formira posebna radna grupa u kojoj bi bili predstavnici ministarstava finansija, poljoprivrede i trgovine, kao i PKS, sa ciljem da se obezbedi što kvalitetnija proizvodnja i otkup maline u narednom periodu.

Kako bi se sprečile različite interpretacije podataka o tržištu maline, Komora je najavila i da će od avgusta na mesečnom nivou objavljivati sve relevantne činjenice o otkupnim cenama, proizvodnji i izvozu maline, kako u Srbiji tako i u Evropi i svetu.

Kolika je cena maline?

Malinari su nezadovoljni otkupnom cenom maline u Srbiji, koja se prema rečima Radovića, kreće od 125 do 240 dinara.

Kako je istakao, samo četiri hladnjače u Srbiji otkupljuju malinu po ceni od 240 dinara, što „nije dovoljno“.

Prema njegovim rečima, problem je nastao sa rodom iz 2022. godine, odnosno pravljenjem kako je on okarakterisao „veštačkog viška maline“.

Taj višak je, tvrdi, nastao kada velike hladnjače nisu kupovale malinu od srednjih i malih posrednika u izvozu.

Malina je tada, dodaje Radović, uvezena iz Poljske i Ukrajine, a srpska malina je ostala neprodata.

Do sada je održano nekoliko sastanaka sa predstavnicima malinara u Vladi Srbije, kada je od Ministarstva poljoprivrede traženo, između ostalog, da se odobre krediti za male i srednje hladnjače, da se atarski putevi srede kako se malina pri transportu ne bi oštetila.

Zahtevi su, kako je rekao Radović , ispunjeni, a jedino čime su sada nezadovljni jeste otkupna cena malina i ponašanje hladnjačara „koji pokzuju da su jači nego država“.

„Ova godina je bila teška za poljoprivrednike. Mi smo uspeli da se izborimo sa teškim vremenskim uslovima. Maline je ove godine manje za oko 30 odsto nego prošle godine. Ima je negde oko 60.000 tona“, kazao je on.

Radović je ocenio da bi realna cena maline trebalo da bude tri evra, jer se tako mogu pokriti cena radne snage i doći na nivo da ni proizvođači malina ni hladnjačari, ne budu u gubitku.

„Mislim da će se ovim potezom hladnjačara mnogi proizvođači malina ugasiti. Ponižavaju nas. Malina u Srbiji nije drugog kvaliteta, bere se u malim usitnjenim parcelama, mehanički, prstima, ne bere se kombajnom kao u Poljskoj i Ukrajini. Tamo je industrijska malina od 10 do 20 kilograma u posudama, a ovde je malina u 2,8 kilograma u gajbici“, kazao je on.

Sada, kako je rekao, vrše pritisak na hladnjačare, protestima od po sat vremena, a oni će se nastaviti sve dok ne budu bili zadovoljni otkupnom cenom.

Prema njegovim rečima, u Srbiji postoji 14.000 hektara zemlje pod malinom, a oko pola miliona ljudi se direktno bavi njihovom proizvodnjom.

Cena maline u Užicu i preko 200 dinara, ali i dalje neisplativa

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.