Srbija

23.06.2023. 16:16

Nova ekonomija

Autor: Čedomir Savković

Cena maline u Užicu i preko 200 dinara, ali i dalje neisplativa

Foto: Nova ekonomija

Srbija

23.06.2023. 16:16

Cene maline u okolini Užica na nekim otkupnim mestima kreću se od oko 195 dinara za vilamet do 215 dinara za prvu klasu sorte miker. Sa druge strane, kilogram veštačkog đubriva je tek malo jeftiniji od ponuđene cene, 180 dinara po kilogramu za Yara Complex, a tu trebe dodati i ostale troškove proizvodnje.

„Otkupljivaču sam rekao da ću mu predati onoliko malina koliko sam se kod njega zadužio za đubrivo i preparate“, rekao je za Novu ekonomiju jedan malinar iz okoline Užica, koji se tim poslom bavi više od deset godina.

Kako objašnjava, ponuđena cena je 215 dinara  za prvu klasu sorte miker, ali ako proizvođač sam dovozi malinu do hladnjače, a 200 ukoliko je otkupljivač sam preuzima.

Kao i ranije sorta vilamet je nešto jeftinija, 210 dinara za kilogram ukoliko je proizvođač sam dovozi u hladnjaču, odnosno 195 dinara ako je otkupljivač sam preuzima.

Prema njegovim rečima, berače ove godine neće moći da angažuje, ako ostanu ponuđene cene maline, pa će morati da se osloni samo na članove porodice.

Pored veštačkog đubriva, kako podseća, u cenu maline teba uračunati dnevnice berača, kao i hemijska sredstva koja se koriste u proizvodnji.

Prošle nedelje pojavila se i informacija da je cena maline „ekstra“ klase na jednom otkupnom mestu u Mačvanskom okrugu 330 dinara sa porezom na dodatu vredsnost (PDV).

Pre dve nedelje pojavljivale su se i cene od oko 160 dinara za kilogram takođe u Mačvanskom okrugu.

Cena maline prošle godine kretala se od 500 do 600 dinara za kilogram, kasnije je pala, a u izvozu iz Srbije kretala se od oko 5,5 evra.

Male i srednje hladnjače ostale su dužne za deo prošlogodišnjeg roda malinaraima i to bi kako je ranije najavljeno, trebalo da se reši kreditima koje će im obezbediti država preko Poštanske štedionice.

Naš portal je nedavno preneo mišljenje proizvođača maline koji su nam rekli da je bi ovogodišnja cena ispod tri evra potpuno neisplativa.

Naš portal je ranije pisao o tome kako se formira cena maline na relaciji proizvođač – hladnjača, kao i o tome kako je ta oblast u Srbiji uglavnom neuređena.

„Hladnjačari daju veštačko đubrivo, preparate i repromaterijal. Onda potpisujemo ugovor po kome smo dužni da toj hladnjači dajemo malinu, ali nema ništa o jasno utvrđenoj ceni niti o količini jer se ne zna koliki će biti rod. Sve je to totalno nedefinisano“, rekao nam je nedavno jedan malinar iz okoline Užica koji se takođe već duže vremena bavi gajenjem maline.

„Država je do sada mnogo pomogla malinarima i nastavićemo i dalje da pomažemo. Pored moratorijuma na prošlogodišnje kredite, država je omogućila i nove kredite za male i srednje hladnjače koje su ostale dužne primarnim proizvođačima, kako bi izmirile dugovanja. I mislim da je to jako dobar start za novu otkupnu sezonu“, rekla je na sastanku sa malinarima u Ivanjici ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

Prema njenim rečima, prva akontna cena koja se pojavila na tržištu je 200 dinara i to je početak.

„U ovom trenutku strahujem da li će biti dovoljno maline i da li će ona biti odgovarajućeg kvaliteta zbog obilnih padavina koje su bile i mislim da je to mnogo veći problem. Država je procenila neprodatu količinu maline na 300 dinara po kilogramu i to je cena robe koja će biti data u zalogu banci za kredit koji je obezbeđen preko Poštanske štedionice“, dodala je resorna ministarka.

Ove godine manja cena maline, prognoziraju proizvođači

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.