Vesti iz zemlje

14.01.2016. 16:39

B92

Autor: Nova Ekonomija

Rampa za torte sa crtanim likovima uskoro i u Srbiji

Zemljotres koji ovih dana trese poslastičare u Hrvatskoj vrlo brzo će se proširiti i na Srbiju – neće više moći da prodaju torte sa crtanim junacima.
Svaki roditelj u Srbiji zna da nema rođendana njihovih mališana bez torte sa likom Pepe Praseta, Elze i Ane, Sunđer Boba i ostalih omiljenih dečjih drugara iz animiranog sveta. Međutim, da li će tako i ostati?
Direktor hrvatske kompanije „Fan kejk fektori” Tomislav Ljutić izjavio je za B92 biz da će svoje poslovanje u naredna dva meseca proširiti i u Srbiji, što znači da će se dosadašnja praksa da svako može da napravi tortu sa crtanim junakom promeniti.
Tačnije, to više niko u Srbiji neće smeti osim njih. Kompanija na čijem je Ljutić čelu, ekskluzivni je partner nosioca Diznijeve licence, što znači da jedina ima pravo prodaje zaštićenih likova. 
To znači da će, kada dođe u Srbiju, biti jedini poslastičar koji će moći da prodaje torte sa popularnim animiranim likovima, odnosno da će ostali moći kada regulišu pitanje autorskih prava ali pod strogo određenim uslovima. 
Ljutić kaže da će od tog momenta svi koji su se na ovdašnjem tržištu time bavili morati da regulišu prava korišćenja ili da od izrade takvih torti odustanu. 
On nije mogao da kaže pod kojim uslovima će regulisanje prava biti moguće, jer je ulazak na tržište Srbije još u fazi pripreme, ali ističe da će svi učesnici na tržištu morati da poštuju zaštićene marke i žigove. 
Ljutić kaže i da još nisu anagažovali pravne zastupnike u Srbiji koji će zastupati njihove interese. 
Ljutić je naveo i da srpsko zakonodavstvo jasno propisuje kazne za one koji ne postupe u skladu sa pravilima, ali da se nada da će svi svoje poslovanje uskladiti sa propisima za prava korišćenja zaštićenih robnih marki i žigova. 
Kazao je da će srpska javnost biti detaljnije obaveštena o svemu u narednim nedeljama i da trenutno ne može da objavi više informacija jer je kompanija još u fazi priprema za ulazak na srpsko tržište. 
Hrvatski poslastičari počeli su da dobijaju obaveštenje od advokatskog društva, prema zahtevu kompanije „Fan kejk fektori” da se zabranjuje proizvodnja i prodaja torti s likovima iz popularnih crtanih filmova. Uz zaprećenu kaznu od 13.000 do 39.000 evra. 
„Fan kejk fektori” ima ekskluzivne ugovore za distribuciju brandiranih 3D rođendanskih torti s likovima vodećih predstavnika zabavne industrije kao što su Disney, Nickelodeon i Universal, navodi se na sajtu hrvatske kompanije. 
„Držimo 8 najpopularnijih brandova i jedini smo na tržištu jugoistočne i središnje Europe i Centralne Europe koji su ovlašćeni da ih prodaju”, piše na zvaničnoj stranici komapnije. 
Plan je da se pored Hrvatske prošire i na Srbiju, Sloveniju, Austriju i BiH.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.