Vesti iz zemlje

20.11.2020. 11:26

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Raspisan javni poziv za dodelu subvencija turističkim agencijama

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija raspisalo je javni poziv za dodelu bespovratnih subvencija turističkim agencijama i organizatorima turističkih putovanja zbog teškoća u poslovanju nastalih tokom pandemije korona virusa. Kak...

Foto: Pixabay

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija raspisalo je javni poziv za dodelu bespovratnih subvencija turističkim agencijama i organizatorima turističkih putovanja zbog teškoća u poslovanju nastalih tokom pandemije korona virusa. Kako se navodi u saopštenju dodeljivaće se iznosi do 150 miliona dinara, a predviđeni su državnim budžetom za 2020. godinu.

Subvencije se kako se navodi dodeljuju turističkim agencijama na ime pokrića troškova u vezi sa obezbeđenjem garancije putovanja. Njihova isplata će se vršiti u zavisnosti od kategorije lecence.

Za licencu kategorije A 10, isplaćivaće se maksimalno do 2.250 evra, za A 15 do 2.500 evra, za A 20 do tri hiljade, A 25 do četiri hiljade i za licencu kategorije A 40 do pet hiljada evra.

Isplata subvencijavršiće se u dinarskoj protivvrednosti obračunatoj po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan kada je državna pomoć dodeljena.

PRAVO NA KORIŠĆENJE SUBVENCIJA I USLOVI POD KOJIM SE DODELJUJU

Pravo na korišćenje bespovratnih sredstava imaju privredna društva, druga pravna lica ili preduzetnici, upisana u odgovarajućem registru i koja poseduju  licencu organizatora putovanja.

Da bi Turistička agencija ostvarila pravo na subvenciju, potrebno je da je obezbedila garanciju putovanja, da nad njom nije pokrenut stečajni postupak, da nema pripremljen plan reorganizacije, postupak reorganizacije ili likvidacije.

Zahtevi za korišćenje subvencija podnose se nadležnom ministarstvu na adresi: Omladinskih brigada 1, 11070 Novi Beograd. 

Pravo na podnošenje zahteva ima privredno društvo, drugo pravno lice ili preduzetnik koji poseduje lecencu ili je u 2020. godini posedovao licencu, a koji je Agenciji za privredene registre podneo zahtev za izdavanje nove licence.

UTAS: DRŽAVI HVALA NA BRZOJ REAKCIJI, ALI REŠENJA ZA TURISTIČKE AGENCIJE JOŠ NEMA

Rok za podnošenje zahteva je 4. decembar 2020. godine. 

Po objavljivanju spiska korisnika kojima se odobravaju subvencije, potrebno je da navedeni korisnici otvore namenske račune u Upravi za trezor u svojim filijalama.

Pored zahteva za dodelu subvencija, podnosioci zahteva prilažu i potvrdu o troškovima premije osiguranja, fotokopija ugovora o osiguranju, ili potvrdu o visini naknade za izdavanje bankarske garancije i fotokopiju ugovora o izdavanju bankarske garancije, ili potvrdu o troškovima osiguranja koju izdaje ugovarač osiguranja i fotokopija ugovora sa ugovaračem osiguranja.

Predstavnici turističkih agencija ranije su više puta naglašavali da imaju velike probleme u poslovanju, a jedan od najzastupljenijih bio je nedostatak novca za preskupe osiguravajuće koje su im neophodne za dobijanje licence.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.