Vesti iz zemlje

06.10.2022. 12:45

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Raspisan tender za Linijski park, vredan 70 miliona evra

Beograd traži izvođača radova

Foto: Pixabay

Grad Beograd raspisao je tender za izradu tehničke dokumentacije i izvođenje radova na izgradnji Linijskog parka. Procenjena vrednost ovog posla je 8,3 milijarde dinara (70,4 miliona evra), vidi se iz plana javnih nabavki.

Nabavka obuhvata izradu prethodne dokumentacije, tehničke dokumentacije i izvođenje radova na uređenju Linijskog parka, podzemne garaže sa pripadajućom saobraćajnom infrastrukturom, pešačke površine ispred SRPC „25. maj  –  Milan Gale Muškatirović“ i prostora oko Spomenika braniocima Beograda 1915. godine.

Firma koja bude izabrana na tenderu biće angažovana na devet podcelina Linijskog parka, zaključuje se iz tenderske dokumentacije.

Inače su u prvoj podcelini radovi na uređenju Linijskog parka započeti i izvodi ih JKP „Zelenilo-Beograd“.

U budžetu Grada je za Linijski park u 2022. godini opredeljeno 822 miliona dinara, u 2023. godini 2,4 milijarde dinara, a u 2024. godini  8,1 milijarda dinara.

Projekat je potrebno uskladiti sa već započetim aktivnostima ovog javnog komunalnog preduzeća, piše u tehničkoj specifikacji.

Takođe je u delu obuhvata spomenika kulture Beogradska tvrđava (u tri podceline) potrebno izraditi arheološka istraživanja.

Izabrani ponuđač treba da, između ostalog, izvede pripremne radove, rušenje objekata, nabavku, sadnju različitog drveća, reparaciju postojećeg platoa, izvođenje i nabavku tribina, postavljanje česme i fontane, izradu biciklističke staze.

Planirano je da park postane deo jedinstvenog sistema zelenih površina Beograda, odnosno zelene infrastrukture grada i obavezno je da bude uređen tako da ostvari ekološke, društvene i ekonomske ciljeve, kao ekosistem u urbanom prostoru, piše u specifikaciji.

Rok za podnošenje ponuda je 7. novembar.

Ova javna nabavka se sprovoi kako bi se zaključio okvirni sporazum, a radovi će se izvoditi sukcesivno u roku od okvirno četriri godine od dana zaključenja prvog pojedinačnog ugovora.

Tehnička dokumentacija će se raditi po građevinskim parcelama, u roku od maksimum šest meseci od dana izdavanja narudžbenice.

Izgradnja Linijskog parka počela je u junu ove godine, prema rečima nekadašnjeg zamenika gradonačelnika Gorana Vesića koji je dodao da će biti potrebno tri godine da Linijski park završi.

Prve dve celine izvešće Javno komunalno preduzeće „Zelenilo – Beograd“, rekao je tada Vesić. To je prostor od Beton hale, preko Kule Nebojša do SC „25. maj – Milan Gale Muškatorivić“.

Tada je i najavio da će za ostalih osam celina Linijskog parka Sekretarijat za investicije objaviti javnu nabavku za projektovanje i izvođenje radova.

Park bi, prema najavama gradskih čelnika, trebalo da se prostire na 4,6 kilometara i da ima deset celina. Idejno rešenje je radilo 55 arhitekata.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.