Srbija

01.03.2023. 12:33

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Raspisan tender za zaštitna arheološka iskopavanja kod Skupštine

Između Vlajkovićeve i Kosovske je planirana jedna od podzemnih garaža

Pixabay

Srbija

01.03.2023. 12:33

 

Muzej Grada Beograda raspisao je tender za zaštitna arheološka iskopavanja lokaliteta Antički Singidunum u Beogradu. Iz modela ugovora se vidi da je konkretna lokacija na kojoj će se izvoditi radovi Park kod Narodne skupštine, između ulica Vlajkovićeve i Kosovske.

Na toj lokaciji, ispod parka, se planira izgradnja podzemne garaže, a posao je 2019. godine poveren kineskoj kompaniji Šandong.

Procenjena vrednost radova na zaštitnom iskopavanju je osam miliona dinara, a trajanje ugovora godinu dana, vidi se iz oglasa o javnoj nabavci koji je objavljen danas.

Zainteresovani ponuđači imaju rok do 10. marta da podnesu ponude.

Ugovor o koncesiji za projektovanje, finansiranje, izgradnju, upravljanje, održavanje i prenos četiri podzemne garaže na teritoriji Beograda potpisali su sredinom juna 2019. godine zamenik gradonačelnika Goran Vesić i direktor kompanije „China Shandong International Economic & Technical Cooperation Co. Ltd“ Đenčao Džang, preneo je tada Beoinfo.

Direktor kineske kompanije Đenčao Džang je tada rekao da će u projekat izgradnje četiri garaže biti uloženo oko 50 miliona evra.

Javni poziv za učestvovanje u postupku dodele koncesije oglašen je krajem 2017. godine.

Mesto obavljanja koncesione delatnost obuhvata lokacije: Studentski trg (ispod Ulice studentski trg, na južnoj strani Studentskog parka, Trg republike (između Francuske, Makedonske i Braće Jugovića), Vlajkovićeva ulica (ispod platoa sa desne strane zgrade Narodne skupštine), Fruškogorska ulica (ispod Parka nesvrstanim zemljama), pisalo je u javnom pozivu.

Rok trajanja koncesije je 40 godina, počev od finansijskog zatvaranja projekta.

Zemljište potrebno za projekat, odnosno potrebno za izgradnju garaža, biće obezbeđeno od grada. Grad će biti nosilac prava svojine nad garažama, pisalo je u pozivu.

Početak gradnje garaže u Vlajkovićevoj je početkom prošle nedelje najavio predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović. Prema njegovim rečima, garaža će imati tri nivoa i 284 parking mesta.

On je rekao da je predviđanje kineske kompanije, koja će izvoditi radove, da će radovi trajati oko 15 meseci od momenta kada budu završeni arheološki radovi, preneo je Tanjug.

„Pre samih radova imaćemo arheološka istraživanja i praktično u kontinuitetu imaćemo radove. Ono što je najvažnije za građane jeste da će nakon same izgradnje podzemne garaže i završetka radova, takođe ceo park u Vlajkovićevoj ulici biti kompletno uređen, ozelenjen, sa novim mobilijarom, sa novim stablima drveća“ rekao je Marjanović.

U urbanističkom projektu za izgradnju podzemne garaže u Vlajkovićevoj piše da će njena bruto površina iznositi 10.000 kvadrata, kao i da su planirane četiri podzemne etaže, pri čemu prvi nivo zauzima zonu ulaza iz Vlajkovićeve ulice, a niže tri etaže su u punom gabaritu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.