Rast BDP-a Srbije 3,5 odsto u 2022, procenjuje MMF

Pixabay

Rast bruto domaćeg proizvoda Srbije u 2022. godini, prema proceni MMF-a, iznosiće 3,5 odsto, zbog nižeg rasta spoljnotrgovinskih partnera i viših svetskih cena primarnih proizvoda, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF-a) doneo je 24. juna odluku o "uspešnom završetku drugog razmatranja rezultata ekonomskog programa Srbije", koji je podržan Instrumentom za koordinaciju politike (The Policy Coordination Instrument – PCI), navodi se u saopštenju. 

Izneta je procena da će zbog nižeg rasta spoljnotrgovinskih partnera i viših svetskih cena primarnih proizvoda, rast bruto domaćeg proizvoda Srbije u 2022. godini iznositi oko 3,5 odsto.

"Srednjoročnim makroekonomskim okvirom koji MMF procenjuje za Srbiju projektovan je rast od 4 odsto u srednjem roku, inflacija koja je u okvirima cilja Narodne banke Srbije u srednjem roku, kao i održive javne finansije", navodi NBS.

Inflacija u kombinaciji sa privrednim padom nije realan scenario, kaže NBS
Za najsiromašnije u Srbiji inflacija veća od zvanične

Projektovano je popravljanje svih fiskalnih parametara, što uključuje i "snažno opadajuću putanju učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu". Kako navodi NBS, projektovan je i kontinuitet visokih kapitalnih investicija, kao i stranih direktnih investicija. 

Srbija je, kako je ocenjeno, dobro prošla kroz pandemiju koronavirusa, a makrofinansijska stabilnost je očuvana uprkos različitim šokovima iz međunarodnog okruženja, navodi NBS.

"Snažan rast realnog bruto domaćeg proizvoda od 7,4 odsto u 2021. doprineo je i padu fiskalnog deficita i smanjenju učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu, i u skladu je s povratkom na srednjoročni trend rasta iz perioda pre pandemije. Ocenjeno je i da je fiskalni rezultat u 2021. godini bio bolji od očekivanog", piše. 

Aktuelni Instrument za koordinaciju politika odobren je Srbiji 18. juna 2021. godine na period od 30 meseci, savetodavnog je karaktera i ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava.

Narodna banka Srbije: Rast cena u svetu preliva se na Srbiju

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.