Srbija

02.06.2023. 16:53

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Rast broja kruzera i putnika koji pristižu u srpske luke

Foto: Nova ekonomija/Čedomir Savković

NP Đerdap, Golubačka tvrđava

Srbija

02.06.2023. 16:53

Agencija za upravljanje lukama je do 1. juna tekuće godine zabeležila 365 pristajanja kruzera i 46.674 ukrcanih i iskrcanih putnika na međunarodnim (putničkim) pristaništima u Srbiji. U poređenju sa rezultatima ostvarenim u istom periodu prošle godine, evidentirano je 4,6 odsto više pristajanja, dok je broj putnika porastao za čak 44 odsto. 

Najviše pristajanja ostvareno je u Beogradu (tačno 153), potom u Novom Sadu (97), Donjem Milanovcu (65) i u Golupcu (40), navodi se u saopštenju Agencije.

Međunarodno putničko pristanište u Smederevu dočekalo je četiri pristajanja. Pored toga, prvi kruzer pristao je i na novootvoreno pristanište u Sremskoj Mitrovici, navodi se u saopštenju.

Kruzeri u luci, turisti u šetnji

Agencija navodi da je u prethodnom periodu investirala sredstva u izgradnju međunarodnih putničkih pristaništa u Zemunu, Šapcu i Ramu. Planirano je da ove lokacije budu otvorene za doček kruzera do početka nautičke sezone 2024. godine.

Takođe, zajedno sa Vladom Srbije porenut je projekat „Zaplovi Srbijom“, koji za cilj ima izgradnju marina, međunarodnih putničkih pristaništa i pontona za međunarodni, domaći i prekogranični linijski i kanalski saobraćaj.

„Planirano je da u narednom periodu budu pokrenute prve investicije i to u izgradnju marine u Velikom Gradištu i bagerovanje na lokacijama budućih marina u Smederevu i Кladovu“, navodi se u saopštenju.

Kud plovi ovaj brod: Pomorcima stigla poreska rešenja

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.