Srbija

08.07.2016. 13:47

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

‘Ravanica’ dobila novo rukovodstvo

Srbija

08.07.2016. 13:47

U Fabriku konditorskih proizvoda Ravanica ušlo je novo rukovodstvo postavljeno rešenjem Vlade Srbije o promeni vlasničkih prava na društvenom kapitalu u državni.

Ovo je potvrđeno Tanjugu u Opštinskom veću Skupštine opštine Ćuprija.

Promena vlasništva u fabrici koja proizvodi „bonžitu“ i „romansu“ usledila je odlukom vlade od 31. decembra prošle godine, a novo rukovodstvo pokušavalo je bezuspešno dva meseca da sprovede tu odluku, odnosno da uđe u fabriku i počne da obavlja redovne poslove. 

„Od 6. maja imali smo nekoliko pokušaja da sprovedemo odluku vlade na dostojanstven način, da ne pravimo negativnu atmosferu, znajući šta se događalo poslednjih 20 godina, kada se nije dozvoljavalo da se sprovedu odluke vlade. Na kraju smo sačekali da se formalno ispune svi uslovi, i ni tada nismo uspeli“, izjavio je v.d direktor Mikica Spasić. 

Kako je objasnio, i odluku vlade i ulazak novog rukovodstva opstruisala je praktično mala grupa ljudi koji su do tada zauzimali ruklovodeća mesta u fabrici, koja postoji već 60 godina. 

„Oni su nam, jednostavno sprečili ulazak i onda smo, konačno, po dobijanju registracije u APR, 1. jula ušli u fabriku“, rekao je Spasić, koji kaže da je morao da angažuje i posebnu službu za obezbeđenje i advokatsku kancelariju za pravnu podršku da bi sve bilo u skladu sa zakonom. 

Dodaje da je bio „frapiran“ onim što je zatekao kad je novo rukovodstvo ušlo u fabriku, te da je gubitak bio 40 miliona dinara, produktivnost na „fantastično niskom nivou“, što znači nekih deset odsto od proseka u konditorskoj industriji. 

„To je neprihvatljivo, neodrživo i to će kad tad da nam se odbije o glavu“, ocenio je on. 

Dodao je da se „moraju obezbediti i kupci“, jer fabrika, kako je rekao „sada radi sa sedam kupaca, što je vrlo malo na domaćem tržištu a konkurencija je izvanredna“. 

Imamo proizvođače koji su fantastično napredovali i sa pojedinačnim proizvodima i sa asortimanom, ali je „po meni ohrabrujuće da su u glavama potrošača i dalje „romansa“, „bonžita“, „mešavina“, istakao je on. 

Spasić je ocenio i da se moraju preduzeti i dodatne mere, kako bi ušli u sistem velikih lanaca, a što podrazumeva dodatna ulaganja. 

On je ocenio da „Ravanicu“ treba privatizovati „ali da budući vlasnik mora da bude neko ko se razume u ovu vrstu proizvodnje“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.