Srbija

29.03.2018. 14:54

B92

Autor: Nova Ekonomija

Rebalansom će budžet biti uvećan za 1,9 milijardi dinara

Srbija

29.03.2018. 14:54

Na dnevnom redu Skupštine Vojvodine je predlog rebalansa pokrajinskog budžeta za 2018. godinu, koji predviđa novo zaduženje.

Rebalansom će aktuelni budžet biti uvećan za 1,9 milijardi dinara, od kojih 1,6 dolazi iz zaduženja, za koje je najavljeno da će biti uložene zdravstvo i vodoprivredu.

Šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Vojvodine Milenko Jovanov izjavio je uoči početka rasprave o rebalansu pokrajinskog budžeta, da je zaduživanje koje je njime predviđeno pozitivna stvar, jer je taj novac „veoma jeftin“.

Jovanov je kazao da je kamata na ta zaduženja tri odsto, te da će biti u skladu sa inflatornim kretanjima, kao i da je u pitanju usklađivanje budžeta sa potrebama investicionih ulaganja.

„Zdravstveni sistem u Vojvodini je zatečen u lošem stanju, ima puno problema sa ispravnošću aparata, što su minimalni zahtevi u 21. veku. Jedna milijarda od sredstava pribavljenih zaduživanjem, biće uložena u kompletnu opremu za zdravstvene usluge. Ukupna sredstva koja su potrebna da bi se zdravstvena zaštita dovela na dobar nivo je oko tri milijarde dinara, pa će biti finansirano u etapama“, rekao je Jovanov.

Drugi deo sredstava od zaduživanja u iznosu od oko 600 miliona biće uložen u četiri projekta JVP Vode Vojvodine u Bezdanu, Labudnjači, Vrbasu i na obali na reci Savi.

„Budžet je stabilan, zadužujemo se jer to možemo da finansiramo, kamate su male, sredstva su praktično besplatna, želimo da dodjemo do veće količine sredstava po povoljnim uslovima“, rekao je Jovanov.

Protiv rebalansa budžeta je Srpska radikalna stranka (SRS), jer kako su naveli, on dolazi posle svega tri meseca, što je prema njihovom mišljenju dokaz da je vlast u Vojvodini „nesposobna i neodgovorna, te da ne primećuje prioritete“.

„Dato je za zgradu Radio televizije Vojvodine više od 30 miliona evra, a sa tim novcem su mogle biti namirene zdravstvene ustanove, obezbediti se oprema za vodoprivredu, a umesto toga pokrajina se zadužuje“, rekao je predsednik poslaničke grupe SRS Đurađ Jakšić.

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) neće podržati rebalans, jer on pokazuje „loše strateško planiranje“, a poslanik Branislav Bogaroški je rekao da se i pored pet milijardi dinara neutrošenih sredstva pokrajina opredeljuje za kreditiranje.

Poslanik Demokrtastke stranke (DS) Goran Paunović rekao je da ta stranka neće podržati rebalans je „preuranjen“, i znači da pokrajinska administracija predvodjena SNS, „nema plan i viziju, kako želi da upravlja i posluje“.

„Najlakše je zadužiti se, i iako to vladajuća većina govori, ovo nije besplatan kredit niti su to besplatne jeftine pare. Tekuća budžetska rezerva okrnjena je za 175 miliona dinara, potrošeno je 77 odsto u prva dva meseca godine i to bez plana i ideje“, rekao je Paunović i dodao da će DS imati 10 amandmana kojima će pokazati da bi 1,6 milijardi moglo da se obezbedi iz tekućih rezervi.

Socijalistička partija Srbije podržaće rebalans, jer se slaže sa konstatacijom da je u pitanju „jeftin novac“ i zbog toga što je saglasnost za ovo zaduživanje pokrajina dobila „i iz Beograda“, rekao je šef poslaničke grupe Pavle Budakov.

Protiv rebalansa je i Pokret Dosta je bilo jer se „ništa nije promenilo od usvajanja budžeta“, a uzdržani će biti i poslanici poslaničke grupe Alternativa za Vojvodinu.

Na dnevnom redu Skupštine Vojvodine je i gorišnji izveštaj Pokrajinskog zaštitnika gradjana.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.