Vesti iz zemlje

11.04.2024. 13:48

NBS

Autor: Nova Ekonomija

Referentna kamatna stopa se ne menja, inflacija u granici cilja već u maju?

Foto: Nova ekonomija

Narodna banka Srbije deveti mesec zaredom nije menjala referentnu kamatnu stopa, očekuje vraćanje inflacije u granice cilja već u maju ove godine, ali je zbog rasta cena nafte na svetskom tržištu potrebna dalja opreznost domaće monetarne politike.

Referentna kamatna stopa tako ostaje na istom nivou od 6,50 odsto, a na nepromenjenim nivoima zadržane su i kamatne stope na depozitne od 5,25 odsto i kreditne olakšice 7,75 odsto.

Opadajući, ali i dalje povišeni globalni inflatorni pritisci, aktuelna srednjoročna projekcija inflacije, kao i prisutna neizvesnost na globalnoj sceni po osnovu kretanja cena energenata i primarnih proizvoda, uticali su na odluku Izvršnog odbora o zadržavanju referentne kamatne stope na istom nivou.

Prenošenje dosadašnjeg pooštravanja monetarne politike na kamatne stope na tržištu novca, kredita i štednje, kao i pad inflacionih očekivanja, ukazuje na efikasnost transmisionog mehanizma monetarne politike, navodi se u saopštenju.

„Prilikom donošenja odluke, Izvršni odbor je imao u vidu da globalna inflacija nastavlja da usporava i da su rizici u pogledu njenog daljeg kretanja sve više uravnoteženi.“

Prema oceni Izvršnog odbora Narodne banke Srbije, opreznost domaće monetarne politike potrebna je i zbog rasta cene nafte na svetskom tržištu usled odluke zemalja OPEC+ da ograniče ponudu i tokom drugog tromesečja, u uslovima izraženih geopolitičkih tenzija, dužih transportnih ruta i većih logističkih troškova.

U skladu s najavama Izvršnog odbora, snažno opadanje međugodišnje inflacije u Srbiji nastavljeno je u ovoj godini, na 5,6 odsto u februaru.

U narednom periodu Izvršni odbor očekuje dalje smanjenje inflacije i njen povratak u granice cilja verovatno u maju ove godine, što je nešto ranije u odnosu na očekivanja iz poslednje srednjoročne projekcije inflacije iz februara.

NBS smatra da bi inflacija trebalo da se približi centralnoj vrednosti cilja krajem ove godine i da se oko tog nivoa kreće i u srednjem roku.

Tome će doprineti efekti prethodnog zaoštravanja monetarnih uslova, usporavanje uvozne inflacije, još uvek niska eksterna tražnja, kao i nastavak smanjenja inflacionih očekivanja, koja se u slučaju finansijskog sektora i za godinu dana unapred nalaze u granicama cilja Narodne banke Srbije.

NBS: Devizne rezerve sa oko 25 milijardi evra skoro nepromenjene na kraju februara

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.