Branko Ružić Foto:N1

Branko Ružić

Reforme treba sprovoditi brzo, ali ne brzopleto

Branko Ružić Foto:N1
Svaku reformu treba uvoditi što je brže moguće, ali je ne treba sprovoditi brzopleto, kaže Branko Ružić povodom odlaganja primene platnih razreda za godinu dana.

Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave, objašnjava odlaganje time što je na Vladi Srbije odlučeno da se urade dodatne finansijske analize imajući u vidu da se menja kompletan sistem zarada iz korena.

"To je veliki posao, radi se o 13 platnih grupa i od 3-9 platnih razreda po tim grupama koje opredeljuju složenost poslova koje zaposleni obavljaju i nijansiraju razlike u okviru njih", kaže Ružić i dodaje da je "falilo malo vremena da dođemo do sveobuhvatnog i održivog rešenja". 

Uz to, Ružić podseća i na to da je došlo i do sektorskog povećanja zarada i objašnjava da "ne može da koincidira promena čitavog sistema i sektorsko povećanje zarada". 

Objašnjavajući rast plata u javnom sektoru, Ružić kaže da se puno govori o odlasku mediciskih sestara u inostranstvo i tome da imamo veliki deficit u broju inspektora i pita "pa kako da ih zadržite ako im ne povećate plate?" 

Dodaje i da su zbog teške finansijske situacije koju smo imali plate u javnim službama bile depresirane, kao i da država radi na tome da smanjenje određenih poreza otvori vrata da i plate u privatnom sektoru budu veće. 

Pred poslanicima Skupštine Srbije našlo se devet predloga zakona iz nadležnosti Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Čak pet propisa odnosi se na izmene i dopune važne za reformu plata u javnom sektoru i odlaganje primene platnih razreda za godinu dana, a Vlada produžava i zabranu zapošljavanja. Fiskalni savet kaže da to nije dobra odluka i da plate u javnom sektoru rastu više nego u privatnom. 

Predsednik Saveta Pavle Petrović istakao je da je neophodno da se uradi sistematizacija, da se vidi u kojim sektorima nedostaju radnici. Istovremeno sa zabranom zapošljavanja izmene propisa se odnose i na uvođenje kompetencija kao principa za zapošljavanje i napredovanje kadrova u državnim službama. 

Govoreći o zapošljavanju i "partijskom zapošljavanju" u javnom sektoru, Ružić kaže da se "ne može se nikome suspendovati pravo da se zaposli ako ima kompetencije, znanje i veštine pa i ako ima partijsku knjižicu". 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.