Vesti iz zemlje

28.08.2023. 12:25

Saopštenje

Autor: Čedomir Savković

Reklamacije putnika u avio-saobraćaju ubuduće onlajn

Prijava reklamacija je automatizovana

Foto: Pixabay

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije saopštio je kako je uveo nov i praktičan način podnošenja reklamacija putnika putem nove veb forme dostupne na njenom sajtu.

Kako se objašnjava, reklamacije se sada obavljaju automatski, onlajn, na SLEDEĆEM LINKU, na portalu Direktorara u odeljku „Prava putnika“.

„Na ovaj način Direktorat nastoji da korisnicima olakša i pojednostavi proces podnošenja reklamacija, kako bi u svega par koraka mogli da upute svoju žalbu“, dodaje se u saopštenju.

Reklamacije putnika odnose se na rad operatera vazduhoplova kao i operatera aerodroma, a podnose se preko forme koja se nalazi na veb sajtu Direktorata.

„Online podnošenje reklamacije na adresu e-pošte reklamacijeputnika@cad.gov.rs prestaje sa radom u sklopu automatizovanja procesa podnošenja reklamacija“, dodaje se u saopštenju.

PRAVILA POD KOJIMA SE OBAVLJA REKLAMACIJA

Rok za podnošenje prigovora je 90 dana, a rok avio-prevoznika da odgovori je 60 dana, piše na sajtu Direktorata.

Inače, kako je navedeno na zvaničnom sajtu Direktorata, reklamacija je uspešno podneta kada putnik dobije odgovor sa referentnim brojem reklamacije.

Avio-prevoznik, objašnjeno je, ima rok od 60 dana da odgovori (prihvati ili odbije reklamaciju uz obrazloženje odbijanja – pozove se na činjenice koje su uslovile otkazivanje, a koje oslobađaju prevozioca odgovornosti i isplate odštete).

Ako avio-prevoznik u roku od 60 dana od dana dostave kompletne dokumentacije neophodne za reklamaciju ne udovolji reklamaciji ili na istu ne odgovori, putnik ima pravo da povredu zakona prijavi Direktoratu civilnog vazduhoplovstva.

Nadležna služba za prava putnika utvrđuje da li je bilo povrede zakona i upućuje putnike kako da ostvare svoja prava. Nezavisno od toga, putniku je na raspolaganju i mogućnost da svoja prava zaštiti pred nadležnim sudom.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.