Vesti iz zemlje

06.07.2023. 14:19

Ministartsvo, Europa.rs

Autor: Katarina Pantelić

Rekonstrukcija pruge Niš-Dimitrovgrad počinje u avgustu

Foto: Pixabay

U avgustu će počеti rеkonstrukcija prugе od Niša do Dimitrovgrada, najavio je ministar građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе Goran Vеsić i dodao da se na te radove čеka dužе od pеt godina.

On je na sednici, na kojoj je bio usvojen izveštaj o radu Ministarstva građevinarstva, saobračaja i infrastrukture Srbije, rekao da se u okviru tog projekta nalazi i obilaznica oko Niša i da je završen prvostepeni konkurs kao i da se traže finansijske ponude od kompanija.

Dodao je i da je na sednici bilo reči o izgradnji regionalnih pruga koje su dobile grantoveod EU u ovkriu petog investicionog paketa EU za Zapadni Balkan.

“Razgovarali smo o zajedničkim projektima sa Vladom Severne Makedonije za brzu prugu od Niša do Skoplja, sa Vladom BiH o pruzi od Beograda do Sarajeva, sa Vladom Mađarske za prugu od Subotice do Baje, kao i sa Vladom Bugarske za prugu od Negotina do Vidina“, rekao je Vesić.

Istakao je i da više od 83 odsto budžeta odlazi na kapitalne projekte.

“Mi ćemo sasvim sigurno potrošiti sredstva koja su nam data, a planirano je da potrošimo preko 206 milijardi u infrastrukturu. Država Srbija nezavisno od našeg ministarstva ulaže u infrastrukturu, i to oko 3,6 milijardi evra“, objasnio je on.

Dodao je i da je danas usvojen zakon o sposobnosti za rad železničkog saobraćaja.

“To znači usaglašavanje svih železničkih propisa propisima EU. Nakon tog usvajanja će sve biti usklađeno, kada je u pitanju Zakon o železničkom saobraćaju, a do kraja godine sam najavio i Zakon o bezbednosti železničkog saobraćaja, koji će dovesti do toga da sve pruge u naseljenim mestima imaju zaštitnu ogradu, što će omogućiti veću zaštitu“, rekao je Vesić.

Evropska komisija pokrenula je dodatni investicioni paket od 2,1 milijardu evra za Zapadni Balkan, a novi paket namenjen je podršci 14 investicija u oblasti transporta, energetike, životne sredine, ljudskog kapitala i podrške privatnom sektoru.

Ovo je peti investicioni paket u okviru Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan.

Za obnovu pruge kod Niša, koja podrazumeva i obilaznicu i koja bi trebalo da saobraća do Dimitrovgrada Srbija je dobila grant od 35,6 miliona evra.

Prethodni grant, kako se navodi na sajtu Europa.rs, iznosio je 78,3 miliona evra.

Zajam od Evropske investicione banke je uzet na 134 miliona evra, država treba da izdvoji 30,6 miliona evra za investiciju, a ukupna procenjenosti investicije iznosi 278,5 miliona evra, dok se završetak radova očekuje do 2025. godine.

Ovim investicionim projektom biće izgrađena železnička obilaznica kod Niša u dužini od 22 kilometara.

Investicije su deo rekonstrukcije železničke pruge između Niša i Dimitrovgrada na bugarskoj granici. Ona obuhvata rekonstrukciju, elektrifikaciju, signalizaciju i izgradnju telekomunikacionih sistema.

Ova linija je deo indikativnog proširenja železničkog koridora koji povezuje Centralnu Evropu i Zapadni Balkan.

EU opredeljuje još 2,1 milijardu evra za Zapadni Balkan

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.