Vesti iz zemlje

07.09.2022. 13:39

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

RGZ podneo krivičnu prijavu protiv predstavnika sindikata i komore

Foto: Paola Felix Meza

Republički geodetski zavod (RGZ) podneo je krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv predsednika Javnobeležničke komore Srbije Srbislava Cvejića, predsednice Advokatske komore Srbije Jasmine Milutinović, predstavnice Jedinstvene organizacije sindikata u Republičkom geodetskom zavodu Dijane Konstantinović, predstavnika sindikata Nezavisnost u Republičkom geodetskom zavodu Zorana Blagojevića i predstavnika Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije u Republičkom geodetskom zavodu Stevana Todorova, objavio je RGZ.

„Krivična prijava je podneta zbog osnove sumnje da su u dužem vremenskom periodu koordinisanim opstrukcijama na napore države za reformu sistema upravljanja nepokretnostima, uradili niz krivičnih dela protiv RGZ. Cilj njihovih aktivnosti su ugrožavanje integriteta institucije, urušavanja državnog sistema katastra nepokretnosti i opstruisanje projekta „Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji“ koji se sprovodi uz podršku Svetske banke“, piše u saopštenju.

Republički geodetski zavod je institucija čije su usluge određene kao usluge od posebnog značaja za odbranu Srbije i od opšteg interesa, zbog čega su, kako se navodi u saopštenju, bili primorani da pokrenu postupak zaštite i odbrane integriteta institucije.

Nova ekonomija je ranije pisala da je pritisak na radnike u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ) i suspendovanje tri predsednika sindikata počelo nakon hakerskog napada na katastar nepokretnosti.

Katastar nepokretnosti je prestao da radi 14. juna zbog navodnog hakerskog napada. Republički geodetski zavod, saopštio je da je Zavod od ponedeljka (20. juna) počeo sa postepenim puštanjem u rad prioritetnih servisa neophodnih za funkcionisanje tržišta nepokretnosti.

Zaposleni u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ) dobili su dopis od direktora u kojem piše da zaposleni ne smeju usmeno da komuniciraju sa strankama bez odobrenja rukovodioca katastra i da je potrebno da građani moraju da imaju zakazan termin da bi došli na šalter u katastar nepokretnosti.

Predstavnici sindikata su ranije ocenili da je pritisak RGZ „najoštriji oblik šikaniranja“ za javno izgovorenu reč, da neće biti zastrašeni, a sindikat će zaštititi svoje članove putem međunarodnih organizacija.

Razrešenje ove situacije, ako su sindikalci, letos poručili na konferenciji za štampu, vide pred međunarodnim institucijama.

Srbija je od Svetske banke dobila kredit za unapređenje katastra nepokretnosti u iznosu od 57 miliona evra, uključujući i digitalizaciju brojnih procesa u Republičkom geodetskom Zavodu (RGZ) i u Agenciji za privredne registre.

Prvi kredit od 36,5 miliona evra za modernizaciju katastra Svetska banka je odobrila Srbiji 2015. godine, dok je dodatno finansiranje u iznosu od 21 milion evra katastar nepokretnosti dobio 2019. godine, preciziraju u Svetskoj banci za Novu ekonomiju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.