RGZ predstavio "Katarstarski alarm"

Republički geodetski zavod

Republički geodetski zavod (RGZ) kreirao je novu aplikaciju "Кatastarski alarm" čija je namena da vlasnika ili bilo koga ko ima pravni interes alarmira o svim promenama u vezi sa nekretninama.

Na taj način građani će biti obavešteni u realnom vremenu i ukoliko neko zlonamerno pokuša da podnese zahtev za promenu vlasništva ili upis zabeležbi i tereta, vođenje sudskog spora, ispravku greške, kao i bilo koje druge radnje koje mogu da nanesu štetu vlasniku i ugroze njegova prava, navodi RGZ. 

Da bi korisnik dobijao informacije o svim promenama na nepokretnosti koju prati, potrebno je da popuni zahtev na sajtu RGZ-a verifikovan elektronskim potpisom.

"Sva obaveštenja će mu stizati putem elektronske pošte bez odlaska na šalter ili svakodnevnog proveravanja u aplikaciji eКatastar na sajtu RGZ-a", navodi RGZ.

Prvi put od svog osnivanja Republički geodetski zavod dobija eŠalter
Republički geodetski zavod: Pali promet stanova i kupovina za keš
Verovatno morate da ponovite prijavu na ePorezima

Masovna primena ove aplikacije će, kako navodi RGZ, direktno uticati na promenu loših navika u društvu, odnosno "pokušaje reketiranja vlasnika nepokretnosti i korišćenje pravnog okvira za prevarne radnje".

RGZ apeluje na vlasnike nepokretnosti da koriste "Кatastarski alarm" kako bi pravovremeno mogli da prijave MUP-u i sudovima lica koja zloupotrebljavaju podnošenje zahteva da bi pribavili protivpravnu korist i napravili štetu.

"Nepokretnosti upisane u katastar više nikada ne mogu biti predmet prevarnih radnji, duplih prodaja, ugrožavanja prava vlasništva nad nepokretnostima ili drugih malverzacija, sada digitalni sistem RGZ-a to automatski detektuje i alarmira". 


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.